Rudari iz Zenice nisu dobili aprilsku platu: “Ne žele raditi za džabe”

Rudari ultimativno zahtijevaju isplatu aprilske plate i naknade za topli obrok, kao i od preduzeća zaustavljenih, a neplaćenih rata kredita bankama, koje su im rate skidale s njihovih ličnih računa

Zenički rudari, koji su jučer u drugoj smjeni odbili sići u svoje jame, proizvodnju nisu obnovili ni jutros u prvoj smjeni – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZDRMUZ) Elvedin Avdić.

Sindikat je jučer, nakon četverodnevnog jednostanog štrajka upozorenja na početku prve smjene, a zbog nemogućnosti da ispuni sve zakonske uslove za realizaciju generalnog štrajka, jučer i otkazao generalni štrajk. Rudari, međutim, nisu bili zadovoljni takvim rješenjem te su, uprkos tome, odbili sići u jame.
Traže ispunjenje uslova

Rudari ultimativno zahtijevaju isplatu aprilske plate i naknade za topli obrok, kao i od preduzeća zaustavljenih, a neplaćenih rata kredita bankama, koje su im rate skidale s njihovih ličnih računa. Do ispunjenja uslova, najavili su kako neće raditi, odnosno da će biti u radničkom neposluhu.

-Ništa se nije promijenilo od jučer. Radnici dolaze radi evidencije, ali neće biti obnovljena proizvodnja. Tako su odlučili još jučer, dok ne dobiju platu – kaže Avdić.

Rudari nisu bili zadovoljni ni jučerašnjim objašnjenjem direktora Mensura Hukića, koji im je prenio kako je, zaključno s 23. majem, račun preduzeća blokiran zbog 4.673.358,81 KM blokada od dobavljača i 35 bivših i sadašnjih radnika koji su tužili preduzeće zbog neuplaćenih obaveza za penzijsko-invalidsko osiguranje.
Nedovoljna proizvodnja

Hukić je kazao da, i da nije pomenutih blokada, zbog nedovoljne proizvodnje nemaju dovoljno novca za isplatu aprilske plaće, koja je trebala biti isplaćena najkasnije do jučer, 25. maja, odnosno da im nedostaje 1.401.000 KM.

Rudari su zahtijevali da menadžment preduzeća njihov problem riješava zajedno s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i vladajućim društvom Javnim preduzećem Elektroprivreda BiH te su zahtijevali dolazak federalnog premijera Nermin Nikšića i direktora JP EPBiH Admira Andelije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79