Rudari ne odustaju od borbe: Hoće li doći do iznalaženja zajedničkih rješenja?

Rudari sedam rudnika u Federaciji BiH dočekali su jutro na otvorenom ispred zgrade Vlade FBiH i ponavljaju da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Rudari su noć proveli okupljeni u manjim grupa oko zapaljenih vatri i ogrnuti ćebadima koje su im, uz tople napitke, donosili građani.

Danas se očekuje razgovor sindikata i vlasti radi iznalaženja zajedničkih rješenja.

Pogledajte kako su rudari prilikom sastanka sa Fadilom Novalićem uzvikivali ,,lopovi, lopovi” (VIDEO)

Pregovarački tim

Na sinoćnjem sastanku u Vladi FBiH, koji je sazvao premijer Fadil Novalić, formiran je pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, koji su najavili nastavak protesta.

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da su na sastanku analizirali svih osam zahtjeva sindikata, te zadužili novoformiranu radnu grupu da odmah uđu u pregovore.

– Nekoliko zahtjeva sa njihovog spiska su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati. Nemoguće je odjednom zamijeniti sedam direktora iz sedam rudnika. Doveli bi sistem do kolapsa – naveo je Džindić.
Radnička neposlušnost

On je još jednom pozvao sve sindikate na razgovor i istakao da FBiH ne smiju dovesti u situaciju da se ugrozi snabdijevanje električnom energijom.

Rudari sedam rudnika koncerna “Elektroprivrede” jučer ujutro su donijeli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti prekidom proizvodnje kako bi dodatno iskazali protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

Dočekali jutro ispred Vlade FBiH: Rudari ogrnuti dekama i okupljeni oko vatre

Tokom dana okupili su se na protestu ispred zgrade Vlade FBiH. Rudari traže da bude ispunjeno njihovih devet zahtjeva, među kojima su utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i ostavka svih direktora u Koncernu “Elektroprivrede”.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, te uvezivanje radnog staža piše Avaz.

  Šta se dešava u zeničkom Čeliku: Navodno investirani milioni, a novca ni za autobus?!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79