Rudari odbijaju sići u jamu

Rudari Rudnika mrkog uglja „Abid Lolić“ Nova Bila odbili su na početku druge smjene sići u jamu zbog blokade računa firme i time nemogućnosti isplate plaća, naknada i ostvarenja ostalih radničkih prava.

– Mi smo jučer upozoravali da će radnički neposluh biti moguć. Uprava rudnika nije ništa uspjela riješiti u vezi s računima koje je blokirala Porezna uprava i time je nemogućnost poštivanja kolektivnog ugovora o radu – rekao nam je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Dodao je da će radnički neposluh biti na snazi dok ne budu osigurani uvjeti za primjenu kolektivnog ugovora te da rudari „Abida Lolića“ imaju apsolutnu podršku krovnog sindikata.

U ovom rudniku uposleno je oko 400 rudara, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79