Rudari odbili pregovore i nastavljaju proteste

 

Nakon hitnog sastanka u Vladi Federacije BiH o rješavanju problema rudnika i zahtjeva rudara formiran je pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara. Rudarima to nije prihvatljivo te nastavljaju s protestima.

Nakon sastanka premijer Fadil Novalić izrazio je žaljenje što predstavnici rudara nisu došli na sastanak te nije mogao iz prve ruke, kako kaže, čuti šta ih je dovelo na proteste ispred Vlade.

“Formirali smo jednu pregovaračku skupinu koja treba da ispregovara sa sindikatom rudara kako riješiti problem. Ne možemo riješiti problem ako nemamo drugu stranu”, izjavio je Novalić.

Nermin Džindić, resorni ministar u Vladi FBiH, kazao je da su izanalizirali svih osam zahtjeva sindikata te zadužili novoformiranu radnu grupu da odmah uđu u pregovore.

“Ponovo pozivam sve sindikata da sjednemo i razgovaramo. Nekoliko zahtjeva s njihova spiska su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati. Nemoguće je odjednom zamijeniti sedam direktora iz sedam rudnika. Doveli bi sistem do kolapsa”, kazao je Džindić.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija kazao je da će radnu grupu činiti predstavnici Elektroprivrede i resornog ministarstva.

“Pozivam na ozbiljnost, da ne dovedemo sistem u kolaps. Ultimativni zahtjevi sindikata su takvi da se ne može razgovarati. Oni čak traže povećanje cijena struje za domaćinstva”, izjavio je on te naglasio kako nema rudara s platom ispod 1.100 KM.

Andelija je kazao kako je jedini način ispunjenja svih zahtjeva rudara povećanje cijena struje od 100 posto.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, kazao je da su zaključci Vlade FBiH neprihvatljivi za rudare te da oni ostaju ispred zgrade.

“Sutra očekujemo masovnu podršku radnika i građana Bosne i Hercegovine”, zaključio je Husić piše Klix.

 

Završen je hitni sastanak koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić u zgradi Vlade FBiH. Vlada nije udovoljila zahtjevima rudara, formiran je pregovarački tim. Kako saznaje portal “Avaza”, pojedini ministri su tražili da se udovolji zahtjevima ali nisu dobili podršku.

Rudari i novinari su sve vrijeme čekali ishod ispred zgrade.

Sastanku su prisustvovali ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić, kao i svi članovi Vlade FBiH, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih osam rudnika.

Rudari su odbili poziv da prisustvuju sastanku.

Podsjećamo, rudari su tražili stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79