Rudari RMU Zenica izigrani: Nisu dobili najavljene plate, moguć štrajk prve mjene!

Nakon što je Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) deblokirala je račune rudnika mrkog uglja Zenica i Breza pa su zeničkim i brezanskim rudarima danas isplaće plaće u bruto iznosu za januar ove godine – potvrdili su u izjavi za Fenu direktori tih preduzeća, Dragan Peranović (Zenica) i Muamer Omerhodžić (Breza).

Deblokada računa rezultat je sastanka koji je, nakon generalnog štrajka, u ponedjeljak održan u zgradi Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali predstavnici sindikata, menadžmenta preduzeća te JPEPBiH,

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) deblokirala je račune rudnika mrkog uglja Zenica i Breza pa su zeničkim i brezanskim rudarima danas isplaće plaće u bruto iznosu za januar ove godine – potvrdili su u izjavi za Fenu direktori tih preduzeća, Dragan Peranović (Zenica) i Muamer Omerhodžić (Breza).

Deblokada računa rezultat je sastanka koji je, nakon generalnog štrajka, u ponedjeljak održan u zgradi Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali predstavnici sindikata, menadžmenta preduzeća te JPEPBiH, Vlade i Porezne uprave Federacije BiH.

– Računi su nam deblokirani i isplatili smo plaće i topli obrok za januar. Tek trebamo potpisati ugovor o reprogramu dugova za doprinose, ali više ništa nema sporno – kazao je u izjavu za Fenu direktor zeničkog rudnika Dragan Peranović.

Portal Crna-Hronika saznaje da dio rudara RMU Zenica nije dobio najavljene plate i zbog toga postoji mogućnost da prva smjena rudara ne siđe u rudnik.

“Toplog obroka koji ide od MItala nema. Plate nema. Pobuna je među rudarima. Šalju se poruke Sindikatu. Postoji mogućnost da prva smjena ne siđe u jamu. Obećano je jučer da će danas plata biti do 15h. Sad je nema. Pobuna je među radnicima” – saznaje portal Crna-Hronika od rudara RMU Zenica.

Dug zenilčkih rudnika iznosi oko 153 miliona KM, ali Peranović napominje kako su veliki dio tog duga zatezne kamate te dugovi za zdravstvo, od kojih je veliki dio dospio u zastaru.

Direktor brezanskog Rudnika Mumaer Omerhodžić potvrdio je da su plaće i topli obroci uplaćeni na račune za 1.181 zaposlenika te kompanije te da čekaju izvještaje banke o transferu oko 2.450.000 KM. Brezanski rudnik, koji duguje oko 110.000.000 KM, ističe Omerhodžić, također će potpisati ugovor o reprogramu na 10 godina, kada će se znati kolika će biti mjesečna rata koju će morati uplaćivati na račune PUFBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79