Rudari rudnika Kreka: Nećemo dozvoliti da nas neko iz udobnih stolica pljačka

Rudari Rudnika “Kreka” su, nekoliko dana ranije, najavili generalni štrajk zbog odluke da 30 posto radnika ovog proizvodnog giganta ide na prekid rada.

Međutim, Općinski sud Tuzla je rudarima zabranio održavanje generalnog štrajka jer, kako navode, rudari nemaju pravo žalbe.

Ovo je još jedan udarac za sve rudare koji ionako žive u nezavidnoj poziciji, a o njihovim problemima i šta u rudnicima predstavlja najveći problem izjasnio se i Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka:

“Dugogodišnje ignorisanje problema u Rudnicima od strane vlasnika kapitala, a to je JP “Elektroprivreda BiH”, je najveći problem i prepreka za rad rudnika. Oni upravljaju, oni postavljaju kadrove, oni su glavna prepreka za normalno funkcionisanje. U kadroviranju su uvijek postavljali podobne, a ne sposobne, poslušne, a ne stručne i došlo je do ovog problema koji eskalira u rudniku Kreka, gdje hoće da uvedu da nijedno radno mjesto nije sigurno. Ako radnika pošaljete da živi sa 60 posto svoje plate ja ću slobodno kazati da ga šaljete u neizvjesnost i katastrofu.”

Tokić se osvrnnuo i na rudare, na to koliko se oni kao radna snaga žrtvuju i u kakvim uslovima obavljaju svoje zacrtane obaveze:

“Rudari su uvijek za rad. Uvijek idemo na to da se uradi što više posla, a da se što manje štete nanese rudniku. Ostaje gorčina i slobodno ću kazati jadna je ona država u kojoj je rudar problem, rudar koji je u ratu ginuo za ovu državu, a u miru radi u najgorim mogućim uslovima i dobivamo ovo nakon učešća u pandemiji kada smo radili u nenormalnim uslovima bez ikakve zaštite da smo mi najveći problem državi i da nas treba rješavati na ovakav način.”

Za kraj je Tokić naglasio i važnost rudarskog otpora i istrajnosti u borbi za pravdu:

“Mi smo sada vidjeli da imamo i obračun sa sistemom. Ovdje je na djelu jedan organizovan način kako da se rudari dovedu da budu robovi. Mi robovi sigurno nećemo biti. Rudari su i u ono vrijeme pokretali bune, nisu dozvolili da budu robovi i danas sigurno nećemo dozvoliti da nas neko iz udobnih stolica pljačka i odlučuje o našim sudbinama tako kako odlučuje. Ovdje je rudar doveden u poziciju da mora odgovoriti svim raspoloživim sredstvima na ovu brutalnu agresiju na njegova prava.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79