Rudari traže 20 posto veće plaće! Očekujemo da Vlada FBiH zauzme stav po svim našim zahtjevima

23.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prosjved rudara iz cijele BiH nastavlja se i kasno u noc. Rudari nemaju namjeru ici od zgrade Vlade Federacije BiH.

– Sastanak sa predstavnicima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije BiH i Rudnika Banovića bio je sadržajan, ali još nismo postigli dogovor o novom kolektivnom ugovoru – kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikat radnika rudnika FBiH.

Naglašava kako su socijalnim partnerima jasno kazali da ne odustaju od zahtjeva da se poveća plaća radnicima u rudnicima.

– Naš zahtjev je 20 posto, EPBiH u čijem Koncernu posluje sedam rudnika i Rudnik Banovići nude osam posto. Iz EPBiH i Banovića istakli su kako ne mogu poricati da naš zahtjev ima uporište u smislu drastičnog poskupljenja troškova života, ali je pitanje da li mogu zatvoriti finansijsku konstrukciju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić upoznat će Vladu FBiH na sjednici u četvrtak o ovoj rundi pregovora. Očekujemo da Vlada FBiH zauzme stav po svim našim zahtjevima – istakao je Husić.

Dodaje kako su u dobroj mjeri približeni stavovi po dvije stavke radne verzije kolektivnog ugovora.

– Dvadesetak godina pričamo o usaglašavanju strukture platnih razreda i sada su veliki izgledi da se to konačno usvoji. Dalje, očekujemo da i dio koji se odnosi na sistematizaciju radnih mjesta bude uspješno okončan. Novi sastanak je u ponedjeljak, u 12 sati, i tada ćemo na stolu imati i stav Vlade FBiH – rekao je Husić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79