Rudari traže satnicu 2,70KM!

Pregovori u vezi s novim kolektivnim ugovorom u oblasti rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine ne idu planiranom dinamikom, potvrdio je za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH. Kaže da je ključno pitanje povećanje satnice sa sadašnjih 2,50 KM na 2,70 KM i da tu još nema dogovora.

Podsjećamo, 23. oktobra, kada je potpisan Sporazum o produženje primjene Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva do potpisivanja novog, Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je da bi razgovor o povećanju satnice vodio i ka korekciji cijena uglja, a što bi dovelo do poskupljenja električne energije.

Pregovore vratiti u okvire Zakona o radu

U Regulatornoj komisiji za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) su nam kazali da do sada nisu zaprimili zahtjev Elektroprivrede Bosne i Hercegovine za korekcijom cijena električne energije.

Ključno pitanje kod pregovora je povećanje najniže neto satnice rada sa 2,50 KM na 2,70 KM. Smatramo da bez obzira na sve poteškoće sa kojima se suočavaju rudnici, najmanje su za to krivi radnici i naše zahtjeve smatramo opravdanim i realnim. Do sada je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imala u planu da pregovarački proces vodi Uprava Elektroprivrede BiH uz uprave rudnika – govori nam Husić i dodaje:
To smo prvobitno i prihvatili, ali nismo došli do dogovora i sada smo u jednom pisanom aktu prema premijeru FBiH i ministru Džindiću uputili zahtjev da se pregovarački proces vrati u okvire Zakona o radu u FBiH. Da pregovarački proces vodi, u skladu sa zakonom, Vlada FBiH sa reprezentativnim granskim sindikatima iz oblasti rudarstva jer mi nismo promijenili stav i naš zahtjev se ogleda u tome da se novi kolektivni ugovor potpiše do kraja tekuće godine – rekao nam je Husić.

Upitali smo Husića kako komentira vezanje povećanja satnice sa korekcijom cijena uglja, odnosno, poskupljenjem električne energije u FBiH?

Treba naći pomirljivo rješenje. Vidimo da i nezavisna struka, kada radi analizu cijena uglja prema Elektroprivredi BiH, kaže da ona ne pokriva ni troškove proizvodnje. Opet, na drugoj strani treba voditi računa o cijeni električne energije kako prema privrednicima, tako i prema domaćinstvima. Mi zaista nismo neko, barem smo to znali pokazivati u ranijim etapama svoga rada, ko bi po svaku cijenu ugrozio na određen način druge populacije u društvu – rekao je za Faktor Husić.

Prijedlog novih cijena mora se podnijeti 60 dana prije planirane primjene

U Regulatornoj komisiji za energiju u FBiH (FERK) su nam kazali da do sada nisu zaprimili zahtjev EP BiH za poskupljenje struje.

Elektroprivreda BiH nije do sada podnijela FERK-u zahtjev za promjenu cijene univerzalne usluge za koju je nadležan FERK. Pojašnjenja radi, Elektroprivreda BiH nama treba podnijeti prijedlog cijena najkasnije 60 dana prije planirane primjene, to je rok u kojem postupa FERK. Primjera radi, da bi se primjenjivale nove cijene električne energije od 1. januara 2020. godine, zahtjev su nam trebali poslati 31. oktobra – pojasnili su nam u FERK-u prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79