Rudari za smrt kolege krive Vladu FBiH: “Nećemo više ginuti sami!”

U zeničkom rudniku danas je poginuo rudar. Kako je nezvanično rečeno u RMU Zenica, stradali rudar, inicijala I.S., inače je iz Kaknja, a u “Staroj jami” bio je zaposlen duže od 10 godina. Unesrećenom komoratu, koji je bio pomoćni kopač na gradilištu, pritekle su upomoć kolege, ali je nažalost, uprkos naporima medicinara iz hitne pomoći da ga reanimiraju, već bilo kasno pa je podlegao povredama koje je zadobio usljed obrušavanja materijala.

Poznat identitet nastradalog rudara u rudniku Stara jama u Zenici

– Ne znam šta je uzrokovalo nesreću, to se desilo na pripremnom radilištu. Koliko ja imam informacija jedan komad se odvalio i pao na našeg komorata. Prije 15 dana je poginuo rudar u Brezi, danas kod nas u Zenici. Smrt i jednog i drugog ja bih pripisao na našu Vladu FBiH koja nema brige ni osjećaja za rudare, istakao je sindikalac Elvedin Avdić.

Prema njegovim riječima rudari svaki dan na posao idu pod vrstom pritiska, jer se radi u otežanim uslovima. Rudari ne vjeruju u najavljenu modernizaciju jer je rudniku trenutno blokiran račun.

– Firma ne može da kupi lukove. Danas se vade stari lukovi iz jame i ugrađuju na radilište gdje je momak poginuo. Ja i sada kažem blokiraj ga da ne može raditi. Meni se čini da oni blokiraju samo koliko im treba i da se preko rudnika prebija politika. Neka blokiraju željeznicu, GRAS, bolnicu u Mostaru, neka blokira sve firme koje su dužne, rekao je Avdić.

Za Patriju je izjavio i da se rudari nikada neće predati.

– Evo mi ginemo, a ako se to nastavi ginuće još neko s nama. Neka budu sigurni, mi se nećemo predati, na ulicu nećemo. Ovo im nije Željezara, nije ni privatna firma, nije ko neke državne firme koje su raskopali, nek to znaju, istakao je.

Sindikat je jučer poslao svim nadležnim zahtjev da se očitaju da li je sigurno raditi u rudnicima. Iz Stare jame Zenica je poručeno da rudari ne mogu odustati od deset godina neuplaćenog staža. Za njih je glavni krivac država koja je dozvolila da se ne uplaćuje radni staž.

Nastradali Izudin Selimović zvani Zela

– Problem je i cijena uglja. Elektroprivreda svake godine po 50 miliona u plusu, a sedam rudnika 30 miliona u minusu. To i budala vidi šta se dešava, smatra Avdić.

Uz poruku vlastima da rudnici nisu sigurni za rad iz Zenice poziv i da se cijeli cirkus u elektroenergetskom sektoru okonča.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79