Rudarima će uskoro biti isplaćene dvije plate

Na današnjem sastanku o stanju u Rudniku mrkog uglja Zenica, koji je održan u Kaknju, direktor RMU Zenica Mensur Hukić izrazio je planove za hitno rješavanje pitanja isplate rudarima, dok resorni ministar Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić ističe ključnost problema i potrebu za brzim odgovorom.

Zenički rudari su prošle srijede obustavili proizvodnju zbog neisplaćene januarske plate, a situacija je postala sve složenija usled niskih proizvodnih rezultata i nedostatka finansijske stabilnosti.

Lakić je naglasio da su dosadašnji napori Ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH te Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bili usmjereni na rješavanje problema, ali da se pitanje proizvodnje i finansijske stabilnosti rudnika mora rješavati na dugoročnoj osnovi.

Sastanak je rezultirao formiranjem stručnog tima koji će izraditi detaljan izvještaj o stanju u Rudniku Zenica kako bi se identificirali kratkoročni i dugoročni izazovi te predložila rješenja za budućnost rudnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u rudarstvu FBiH Sinan Husić istakao je da isplata plata za januar i februar 2024. godine predstavlja neodložnu obavezu te da se očekuju konkretne akcije tokom naredne sedmice.

Međutim, ostaje pitanje dugoročne održivosti rudnika, s obzirom na trenutne proizvodne i finansijske izazove. Vršilac dužnosti generalnog direktora EPBiH Sanel Buljubašić istakao je da je potrebno pronaći održivo rješenje koje će omogućiti stabilnost poslovanja rudnika u budućnosti.

Iako još nema konkretnih rješenja, dogovoreno je da će svi relevantni akteri – Ministarstvo, Elektroprivreda BiH, Uprava RMU Zenica i Sindikat – zajedno donijeti odluke o daljim koracima.

Situacija u Rudniku Zenica, koji se suočava s višestrukim izazovima, zahtijeva zajednički pristup i saradnju svih strana kako bi se osigurala budućnost radnika i rudnika. Dok se čekaju konkretne odluke, radnici ostaju u očekivanju isplate plata, a pregovori i analize će nastaviti kako bi se pronašlo održivo rješenje za sve uključene strane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79