Rusi: Mi nismo upali u Azovstal, znate da ni muha ne može proći

Kremlj je negirao da su ruski vojnici upali u željezaru Azovstal u ukrajinskom južnom lučkom gradu Mariupolju, u kojoj su ukrajinski borci i civili blokirani, i saopćio je da su humanitarni koridori iz grada otvoreni od danas.

Upitan da li je tvrdnja visokog ukrajinskog zvaničnika da su ruski vojnici upali u teren čeličane tačna, portparol Kremlja Dmitrij Peskov uputio je novinare na prethodno naređenje predsjednika Vladimira Putina da ruski vojnici ne pokušavaju ući u kompleks.

Putin je prikazan na televiziji 21. aprila kako poručuje svom ministru odbrane da je opsada golemog kompleksa takva “da ni muha ne može proći”.

– Vi ste svjedoci, predsjednik je izdao naređenje o suzdržavaju od napada. Nikakvo drugo naređenje nije objavljeno, i humanitarni koridori od danas su funkcionalni – izjavio je Peskov.

Danas je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao na produženo primirje kako bi se evakuirali civili, među kojima su žene i djeca, iz bunkera ispod željezare Azovstal, prenosi Reuters.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79