Rusi tvrde da je 167 plaćenika iz BiH bilo na ratištu u Ukrajini ali nemaju dokaza

 

Ministarstvo odbrane Rusije uputilo je notu vojnom atašeu BiH da se 167 državljana Bosne i Hercegovine bori na strani Ukrajine protiv ruskih vojnih snaga.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija potvrdio je za Klix.ba da je ta nota stigla i da se govori o 167 državljana BiH. U informaciji se navodi da se od navedenog broja njih 17 vratilo kući, a 24 su poginula.

Portal Istraga.ba prije dva dana je objavila dokument Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Ruske Federacije u kojem kojem je izneseno nekoliko optužbi na račun Bosne i Hercegovine.

“Prema dostupnim informacija,a, nekoliko tisuća stranih državljana stiglo je u Ukrajinu kao plaćenici , kako bi sudjelovali u neprijateljstvima protiv Oružanih snaga Ruske Federacije. U Ukrajinu je do danas stiglo 167 državljana BiH, od kojih se 17 vratilo, a nenadoknadivi gubici su 24 osobe”, navedeno je u aktu.

Također navodi se da “relevantne strane državljane kvalificiraju kao plaćenike koji ne podliježu normama međunarodnog humanitqarnog prava”.

Sredinom februara ove godine šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je optužio BiH da je Zapadni Balkan postao leglo kriminala gdje se “regrutuju plaćenici”.

“To je mjesto za regrutaciju plaćenika koji učestvuju u sukobima koji se postepeno raspiruju, uključujući i Sjedinjene Države. Postoje informacije da se plaćenici regrutiraju na Kosovu, u Albaniji, Bosni i Hercegovini i šalju u Donbas, između ostalog, kako bi Rusiju izbacili iz ravnoteže. Sada ponovno provjeravamo tu informaciju”, rekao je ministar vanjskih poslova Rusije.

Iako su zvaničnici BiH, poput ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića zatražili dokaze o tim informacijama te demantovali navode Lavrova, Moskva ih nije ustupila.

Nakon što je danas RTRS objavio ovu informaciju reagovao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, iako priznaje da nije obaviješten o tome.

“Nisam obaviješten, ali znam da postoji u BiH Zakon koji zabranjuje odlazak građana na strana ratišta. Očigledno da je to urađeno skriveno, mimo institucija, i svako ko se bude vraćao, treba da bude kažnjen po važećem zakon”, naglasio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79