Rusi zaradili 71 milion KM na ugašenoj Rafineriji nafte Brod

Rafinerija nafte Brod je lani prijavila dobitak od 71,7 miliona maraka, što uopšte ne bi bilo čudno da na koncu 2019. godine nisu imali gubitak od čak 117,1 milion KM, a već više od dvije godine nisu preradili ni litar sirove nafte.

Kako pokazuje finansijski izvještaj ove kompanije, najveći prihod je prikazan kao finansijski prihod od povezanih pravnih lica i to u iznosu od 149,7 miliona maraka.

Ono što je poseban kuriozitet je da je Rafinerija od 2004. godine poslovala sa ogromnim gubicima, te je i 2019. godinu, kako je već napomenuto, završila sa gubitkom od skoro 120 miliona maraka, a na kraju 2020. godine, iako već više od dvije godine ne radi i ne prerađuje sirovu naftu bilježi dobit od 71,7 miliona KM.

Osim toga ova Rafinerija, koja je organizovana kao akcionarsko društvo , čiji je većinski vlasnik ruska kompanija “Zarubežnjeft” ima i akumulirani gubitak u iznosu od 663,7 miliona KM.

Ekonomista Svetlana Cenić je za CAPITAL istakla da je očigledno da je novac u Rafineriju nafte Brod „upumpan“ izvana, tačnije iz Rusije.

„Kada se tako upumpavaju pare to znači pranje novca i to znači iznošenje para iz Rusije ili bilo koje zemlje, pod nekim izgovorom. To je legalizacija novca kroz Rafineriju, a poslije toga će taj novac nestati na ovaj ili onaj način. U ovoj državi se pere novac tako što se nešto proglasi zajedničkom investicijom, pa na primjer  firma iz Rusije ovdje šalje novac, a mi ovdje ulažemo kao nekakav razrušeni objekat, kojih kod nas ima mnogo, i to se prikazuje kao zajednička investicija. Banka to odobrava i nakon toga više niko ne prati kako ta zajednička investicija posluje i šta se dešava“, tvrdi Cenićka.

Kako je naglasila, u BiH postoji mnogo preduzeća koja su povezana sa firmama, obično iz Rusije, i koja posluju u gubicima ili na ivici rentabilnosti, tako da je, kako ističe, očigledno da su prikazani milioni morali doći izvana.

„Banka je morala taj priliv da prijavi, a to je očigledno išlo pod izgovorom da oni taj novac šalju Rafineriji da bi se proširilo poslovanje, kupila mašina itd. Šta će biti dalje s tim parama, to je onda pitanje“, izjavila je Cenićeva.

Podsjećamo, u oktobru 2018. godine u Rafineriji je došlo do eksplozije, u kojoj je jedan radnik poginuo i prilikom čega je nastala višemilionska šteta. Nedugo nakon toga, početkom 2019. godine je zaustavljena proizvodnja, a uprava se posvetila projektima koji bi trebalo da donesu uštede u procesu proizvodnje.

Jedan je proces gasifikacije koji bi uveliko trebao da pojeftini proizvodnju.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Srpske su ranije rekli da se početak prerade sirove nafte i proizvodnja derivate u Rafineriji nafte Brod očekivao do kraja 2020. godine, ali to se još nije desilo.

Prema posljednjim informacijama, u Rafineriji je realizovana ključna faza projekta plinofikacije rafinerije, Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.

Puštanje u rad planirano je za juni 2021. godine, što odgovara trenutnoj dinamici radova, kada će Crodux kao opskrbljivač i službeno priključiti Rafineriju kao krajnjeg kupca.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79