Rusija bi mogla uzrokovati probleme na Zapadnom Balkanu

 

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin je gostovao na CNN-u i komentarisao rusko-ukrajinsku krizu. Tom prilikom pomenuo je i Bosnu i Hercegovinu kazavši da se plaši Putinovog utjecaja u državi.

Istaknuta je važnost jedinstva zapadnih saveznika kada je riječ o krizi na istoku Evrope, a Tonin navodi da je takvo jedinstvo potrebno i u Bosni i Hercegovini, gdje su osjetni i drugi utjecaji.

“Dio ruskog scenarija je taj da oni odvlače pažnju i bojim se da će se na Zapadnom Balkanu dogoditi nešto loše, gdje Putinov prijatelj Dodik vuče čudne poteze”, rekao je Tonin naglašavajući da se plaši kako bi Putin mogao uzrokovati probleme na Zapadnom Balkanu.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, Tonin smatra da će one imati negativan utjecaj i na Evropu s obzirom na to da će uslijediti rast plina.

“Kao što sam rekao, sankcije moraju biti oštre, ali moraju biti usmjerene na rusko vodstvo, posebno na tvrtke i finansijske tokove”, rekao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79