Rusija kritikovala Inzkov izvještaj u UN: Ne odražava pravu situaciju u zemlji

Predstavnica Rusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kritikovala je visokog predstavnika Valentina Inzka koji je danas predstavio novi izvještaj Vijeću sigurnosti.

Inzko poslao UN-u novi izvještaj: Dodik je prijetnja miru, HDZ traži etnizaciju, a SDA prava građana

“Prvo bih izrazila žaljenje zbog formata ovog sastanka. Vjerujemo da se UN mora djelovati odvažno i vratiti se u sjedište, naravno, uz poštivanje mjera koje su na snazi. Žalimo što moramo primijetiti da izvještaj visokog predtsavnika nije balansiran. Vjerujemo da dokument ne održava pravu situaciju u zemlji”, navela je predstavnica Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Kako je kazala, izvještaj je “predstavljen na način da su sve poteškoće na tom području krivica bosanskih Srba i Hrvata”.

Kako je navela, sve navedeno u izvještaju je rečeno “kako bi stvorila iluzija o daljnjoj potrebi Ureda visokog predstavnika u BiH”.

“Ovo dovodi do zaključka da je su se sve pozivine promjene desile zahvaljujući Inzku. Kroz svoje akcije, on potpaljuje tenzije i ne pomaže međuetničkom dijalogu. To je vidljivo kroz njegove instrukcije i ultimatume bh. vlastima kao i insinuacije da su Srbi kolektivno odgovorni za tragične događaje u oružanom sukobu. Snažno preporučujemo Inzku da se suzdrži od širokog interpretiranja njegovog mandata, pogotovo na polju euroatlantskih integracija i saradnji BiH, NATO-a i EU. Predlažemo Inzku da se prestane glumiti samoproglašenog generala koji je iznad zakona i demokratskih institucija”, navela je ona.

Poručila je da je “sva instumentalizacija viskogo predstavnika ne neprihvatljiva”.

“Kao vrijednu alternativu, predlažemo da Vijeće sigurnosti UN-a pročita pročita izvještaj Vlade RS. Situacija u BiH je u potpunosti stabilna, ne postoji prijetnja za međunarodni mir i sigurnost. Ponavljamo još jednom, suverenitet BiH nosi njen narod i sudbinu zemlje i način na koji će se razvijati odredit će narod, a ne visoki predstavnik ili neki drugi strani faktor”.

Ona je potvrdila stav Rusije za hitnim zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.

“Rusija u potpunosti podržava temeljne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, kazala je predstavnica Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) predstavio novi, 59. izvještaj o situaciji u BiH za period od 16. oktobra prošle do 15. aprila ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79