Rusija objavila nove granice

Rusko Vijeće federacije jednoglasno je na plenarnoj sjednici u utorak odobrilo četiri federalna ustavna zakona o prijemu takozvanih Narodnih republika Donjeck i Lugansk, kao i regija Zaporižja i Herson u Rusiju.

Odricanje državljanstva
Prema zakonima, stanovnici četiri regije od dana kada su primljene u Rusiju, 30. septembra, priznati su kao ruski državljani, i dan im je rok od mjesec dana da podnesu zahtjev za odricanje od ruskog državljanstva. Istovremeno se precizira da je sticanje državljanstva moguće uz podnošenje zahtjeva i polaganje zakletve državljanina Ruske Federacije.

Senatori su stojeći pozdravili usvajanje zakona. Predsjednica Vijeća Federacije Valentina Matvienko čestitala je svim stanovnicima Donbasa te Hersona i Zaporižje te svim Rusima “na ovom historijskom događaju”. Također je dodala da se Vijeće Federacije raduje senatorima s novih teritorija.

Savezni ustavni zakoni stupaju na snagu od dana stupanja na snagu ugovora o prijemu novih regija u Rusku Federaciju.

Prema dokumentima, DNR i LNR će i unutar Rusije zadržati svoje prijašnje nazive, a ruski će biti službenih jezik. Zaporižja i Herson navodi se, ulaze u sastav regije kao zasebni entiteti i ostaju regije.

Rusi objavili nove granice
Granice republika i regija odredit će se njihovim granicama koje su “postojale na dan njihova formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije”.

Navodi se i kako će, sukladno međunarodnim ugovorima, granice koje dodiruju stranu državu biti državna granica Ruske Federacije. Također se navodi da će, kako je i navedeno u ustavnim zakonima, DNR i LNR biti dio Ruske Federacije u granicama iz 2014., utvrđenima njihovim ustavima.

Podsjetimo, Rusija je u petak proglasila aneksiju četiri ukrajinske regije, no iz Kremlja su tada priznali da još nemaju pojma gdje su nove ruske granice.

Iz zakona koje je odobrilo rusko Vijeće federacije, čini se da Rusija svojim teritorijem smatra dio koji je kontrolirala u Hersonu i Zaporižji na dan aneksije, a Lugansk i Donjeck u punom teritoriju, premda cijeli teritorij tih regija nije pod ruskom kontrolom, piše Index.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79