Rusija optužila Izrael da je Gazu pretvorio u zatvor pod otvorenim nebom

Vlasti Ruske Federacije osudile su akcije Izraela protiv Palestine, rekavši da je Tel Aviv pretvorio Gazu u zatvor pod otvorenim nebom.

Komentirajući izjave izraelskog ministra vanjskih poslova o podršci glasanju o suspenziji članstva Rusije u Vijeću za ljudska prava UN-a (UNHRC), Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je navelo da Izrael koristi situaciju oko Ukrajine da odvrati pažnju od palestinskog problema.

– Kao što je poznato, kršeći brojne odluke Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izraelska vlada nastavlja ilegalnu okupaciju i puzajuću aneksiju palestinskih teritorija. Kao rezultat toga, više 2,5 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali rijeke Jordan živi u izolovanim enklavama, odsječenim od vanjskog svijeta – navodi se u saopćenju iz Moskve.

Ministarstvo je istaklo da se izraelski kurs o održavanju najdugotrajnije okupacije nakon Drugog svjetskog rata provodi uz prešutnu saglasnost vodećih zapadnih zemalja i otvorenu podršku SAD-a.

– Pojas Gaze je u suštini postao zatvor na otvorenom, čija dva miliona ljudi su prisiljeni da preživljavaju skoro 14 godina u uslovima izraelske morske, zračne i kopnene blokade – navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79