Rusija pažljivo prati vojnu vježbu “Brzi odgovor 21”

Ruska novinska agencija Sputnjik opširno izvještaja o NATO vježbi “Branilac Evrope 2021” u okviru koje su počeli manevri “Brzi odgovor 21” (Immediate Response 21) u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Prema navodima Ministarstva odbrane BiH, u vježbama će učestvovati oko 500 bosanskih vojnika i oko 700 američkih, a biće uključeni i helikopteri UH-60 “black hawk” i borbena vozila “bradley”.

S tim u vezi, vojni ekspert Jurij Knutov rekao je za Sputnjik da se tehnika koja je uključena u te manevre, uključujući helikoptere UH-60 “black hawk”, koristi, po pravilu, u ofanzivnim operacijama.

„'Black hawk’ (crni jastreb) je u osnovi potreban za desant, isporuku borbenih vozila, premještanje pješadije. Koriste se za izvođenje ofanzive. Generalno, većina operacija u okviru ‘Braonioca Evrope 2021’ je ofanzivna. Snage najprije prebacuju, a zatim one prelaze u kontra-napad”, izjavio je ekspert, prenosi Sputnjik.

Sličnog stava je i vojni ekspert Aleksej Leonkov koji je skrenuo pažnju na to da se tokom manevara koriste ofanzivni sistemi naoružanja, a pored toga, i na iskrcavanje desantnih snaga.

NATO naročito Rusiju naziva prijetnjom i ispostavlja se da je Alijansa riješila da se štiti od nje, ali iz nekog razloga kroz ofanzivu, smatra analitičar.

Akcenat na balkanske zemlje

Sa svoje strane, Knutov je primijetio da su, među odlikama „Branioca Evrope 2021” – izvođenje manevara na južnom krilu NATO-a, saradnja sa sjevernoafričkom komandom bloka i „akcenat na zemlje Balkanskog poluostrva”.

„Alijansa uvlači te države u svoju agresivnu politiku, čini ih saučesnicima u borbi protiv prijetnji koje je izmislio NATO, uključujući famoznu ‘opasnost’ koja dolazi iz Rusije”, izjavio je analitičar.

Prema riječima Knutova, rukovodstvu NATO-a odgovara da BiH, Bugarska, Rumunija i druge balkanske zemlje daju svoju infrastrukturu za vježbe, „iako nemaju ozbiljan vojni potencijal”.

– Sa logističkog stanovništa, Alijansi odgovara da koristi aerodrome, luke, željezničke pruge i auto-puteve tih malih zemalja za prebacivanje snaga, u Evropu, naročito američkih – zaključio je vojni ekspert.

Što se tiče BiH, iako zemlja nije NATO članica već samo učestvuje u programu bloka „Partnerstvo radi mira” i „svim snagama nastoji da se pridruži Alijansi”, ta zemlja je uključena u najvažnije obuke, kaže Knutov. On dodaje da je cilj toga „testiranje njenog potencijala”.

– Bez obzira na to što je BiH mala zemlja koja ne igra nikakvu ulogu za NATO, on tokom manevara želi da sagleda mogućnosti te države da zadovolji potrebe Alijanse. Na osnovu te provjere biće donijeta odluka o njenom ulasku u NATO – smatra on.

Istovremeno, ekspert je skrenuo pažnju na razmjeru vježbi „Branilac Evrope 2021”.

– To su najveći NATO manevri u Evropi u posljednjih 25 godina. Hiljade američkih vojnika biće prebačeno brodovima i avionima preko okeana iz Amerike, nakon čega će formacijski kretati neposredno ka granici sa Rusijom. To ne može da ne izaziva zabrinutost Moskve, iako je Rusija spremna na moguće provokacije – zaključio je ekspert.

Trenutni odgovor 21

U saopštenju za štampu na sajtu američkih Kopnenih snaga u Evropi i Africi navedeno je da će vrhunac vježbi „Momentalni odgovor” biti zajednička međunarodna pokazna paljba uz pomoć vojnih granata pod nazivom „Hrvatski bedem 1991 – 2021” (Croatian Rampart 1991-2021), u čast 30. godišnjice nastanka Oružanih snaga Hrvatske koja se obilježava krajem maja.

Sa svoje strane, Pentagon je saopštio da će tokom vježbi „Brzi odgovor 21” više od pet hiljada vojnika osam država „izvoditi borbene paljbe” u 12 različitih zemalja.

S tim u vezi, Sputnjik precizira da u pomenute države, pored Bosne i Hercegovine i Hrvatske, spadaju između ostalog i Crna Gora, Albanija, SAD, Velika Britanija, Kanada, Grčka, Severna Makedonija i Slovenija.

OD „Brzog odgovora” do „Zvjezdanog viteza”

Treba pomenuti da se u okviru vježbi „Branilac Evrope 2021” već odvijaju manevri integrisane PVO i PRO odbrane „Zvjezdani vitez” (Astral Knight) na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Počele su 13. maja, a završiće se do 22. maja.

Na sajtu NATO-a je precizirano da se „Zvjezdani vitez” ne odvija samo u Hrvatskoj, već i u Grčkoj, Italiji i Sloveniji, kao i da će te zemlje rasporediti na svojoj teritoriji međunarodne snage iz šest država Alijanse.

Prema navodima pres-službe američke vojske u Evropi i Africi, svrha tih vježbi je „jačanje odnosa sa saveznicima i partnerima putem formiranja zajedničkog međunarodnog potencijala protivvazduhoplovne odbrane”.

Vježbe “Brzi odgovor” već su održane u maju na teritoriji Estonije, Bugarske i Rumunije. S tim u vezi, Združene jedinice NATO snaga u Estoniji saopštile su ranije da je u manevrima, pored estonske vojske, učestovalo više od dvije hiljade vojnika iz SAD i Velike Britanije.

Pored Immediate Response, Swift Response i Astral Knight, vježbe Defender Evrope 2021 organizaciono su povezane i sa drugim vježbama: Saber Guardian, Command Post Exercise, African Lion i Steadfast Defender.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79