Rusija ponovo zabranjuje izvoz benzina: Šta to znači za nas u BiH?

Rusija ponovo zabranjuje izvoz benzina: Šta to znači za nas u BiH?


Ruska vlada je donijela odluku da ponovo uvede zabranu izvoza benzina, koja će trajati od septembra do kraja godine.

Ova mjera je usvojena kako bi se osigurala stabilnost na domaćem tržištu, posebno nakon što su cijene benzina značajno porasle. Moskva je već ranije, u martu ove godine, uvela sličnu zabranu, ali ju je nakratko ukinula između maja i jula.

Prema izvještaju francuske novinske agencije AFP, ruska vlada ovom zabranom nastoji stabilizirati cijene nafte i odgovoriti na povećanu potražnju, posebno u periodu kada se očekuju radovi na održavanju u ruskim rafinerijama.Iako su ograničenja ponovo uvedena, isporuke prema određenim zemljama poput Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana i Jermenije neće biti pogođene zbog međuvladinih sporazuma.

Za Bosnu i Hercegovinu, ova odluka može imati nekoliko značajnih posljedica. Prvo, cijene benzina na svjetskom tržištu bi mogle rasti zbog smanjene ponude iz Rusije, što bi moglo dovesti do povećanja cijena goriva i u BiH. To bi dodatno opteretilo građane koji su već suočeni s inflacijom i rastućim troškovima života.

Drugo, s obzirom na to da se BiH oslanja na uvoz naftnih derivata, ova situacija bi mogla stvoriti dodatne izazove u osiguravanju stabilnih zaliha goriva. U slučaju produžene zabrane ili daljnjih globalnih poremećaja, moglo bi doći do poremećaja u snabdijevanju.

U konačnici, ruska odluka da ograniči izvoz benzina pokazuje koliko su globalna energetska tržišta povezana i koliko brzo međunarodne odluke mogu uticati na lokalne ekonomije, uključujući i našu. U tom kontekstu, BiH će morati pažljivo pratiti situaciju i pravovremeno reagirati kako bi ublažila moguće negativne posljedice.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija