Rusija pozdravlja formiranje komisija za Srebrenicu i Sarajevo

Marija Zaharova, portparolka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, na zvaničnom Twitter profilu te institucije objavila je kako Rusija podržava rad komisija koje je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, a koje imaju za cilj preispitati dešavanja u Srebrenici i Sarajevu iz ratnog perioda.

– Pozdravljamo uspostavljanje nezavisnih međunarodnih komisija u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina) da istraži zločine nad svim narodima u Srebrenici i nad Srbima u Sarajevu između 1991. i 1995. godine – navedeno je na Twitter nalogu Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

– Napominjemo da je osnivanje komisija direktno povezano s očitim nedostacima u radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove – dodaje se u izjavi Zaharove.

Vlada Republike Srpske imenovala je 7. februara Komisiju za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisiju za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina.

Formiranje ovih komisija izazvalo je negative reakcije u većem dijelu bh. javnosti, a ocjenjuje se da je njihov primarni cilj minimiziranje, odnosno negiranje genocida i presuda za genocid, kao i iznošenje neistinitih tvrdnji u vezi sa dešavanjima u sarajevu u ratnom periodu.

U vezi s formiranjem komisija ranije se oglasila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. U svojoj izjavi medijima Ambasada SAD-a je navela:

-Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid. Potrebno je da svi poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira na to koliko je ona bolna. Mi podržavamo izjavu Vijeća za implementaciju mira iz decembra 2018. godine, koja je osudila zaključak Narodne skupštine RS-a o odbacivanju izvještaja iz 2004. godine. Formiranje nove komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja – naveli su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Poručili su da bez obzira na etničku pripadnost, sve žrtve rata zaslužuju da se pronađe istina i zadovolji pravda.

– Kao najveći masakar počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikada se ne smije minimizirati. Isto vrijedi za sve zločine počinjene tokom rata u BiH – navedeno je ranije iz Ambasade SAD-a.

Rusija je, podsjetimo, u julu 2015. godine blokirala usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u julu 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države te zemlje Evropske unije.

Rusija, jedna od pet stalnih članica Vijeća, uložila je veto i time onemogućila usvajanje Rezolucije. Deset zemalja glasalo je “za”, a četiri su bile uzdržane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments