Rusija priprema isključenje: Do 11. marta navodno niko iz Rusije više neće biti na internetu!

U Službenoj poruci ruskog ministra digitalnog razvoja, koju su presrele zapadne obavještajne službe, stoji da Rusija do 11. marta izlazi iz globalne internetske mreže pa svi poslužitelji i domene moraju biti prebačeni na ruski intranet.

Prenosi to talijanski Corriere dodajući da se Rusija želi izolirati od ostatka svijeta i odvojiti od globalnog interneta.

“Rusija je počela aktivne pripreme za micanje s globalnog interneta. Do 11. marta sve domene moraju biti prebačene na .ru domene”, javila je i NextaTV, a prenio Index.

Ukrajina je htjela Rusiju isključiti s interneta. Stručnjaci: To bi bio opasan presedan

Kada je prošle sedmice ukrajinska vlada zatražila da se Rusiju isključi s globalnog interneta, stručnjaci su poručili da je to vrlo opasno.

Ukrajina je poslala pismo ICANN-u, Međunarodnoj neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u SAD-u, koja nadzire globalni sistem naziva internetskih domena i IP adresa.

“Šaljem vam ovo pismo u ime ukrajinskog naroda, tražeći od vas da se pozabavite hitnom potrebom za uvođenje strogih sankcija protiv Ruske Federacije u području DNS regulacije (sustav imena domena), kao odgovor na njezine akte agresije prema Ukrajini i njenim građanima”, napisao je Andrii Nabok, ukrajinski predstavnik u vladinom savjetodavnom odboru ICANN-a.

Stručnjaci skeptični, kažu da bi to bio opasni presedan

Stručnjaci za upravljanje internetom rekli su tada da bi ukrajinski zahtjev, ako se uvaži, učinkovito odvojio Rusiju od globalnog interneta, ostavljajući ruske web stranice bez doma. Prestale bi raditi mail adrese, odnosno korisnici interneta im ne bi mogli pristupiti. Rusija bi se najednom našla na digitalnom otoku, odvojena od ostatka svijeta.

No isti ti stručnjaci skeptični su po pitanju ispunjenja ukrajinskog zahtjeva. Prvo, kažu, to bi predstavljalo opasan presedan koji bi autoritarnim zemljama mogao dati dozvolu za postavljanje sličnih zahtjeva. S druge strane, nije jasno bi li ICANN mogao donijeti takvu odluku čak i kad bi mnogi to htjeli.

Osim toga, dodaju stručnjaci, odvajanje Rusije od ostatka digitalnog svijeta dalo bi Kremlju upravo ono što želi, a to je građanstvo koje ne može pristupiti vanjskim informacijama. Vlade poput kineske nastojale su ograditi svoje ljude od vanjskog digitalnog svijeta. No ukrajinski zahtjev je bez presedana, kaže Vint Cerf, kojeg se smatra jednim od očeva interneta.

“To bi imalo značajne negativne posljedice u mnogim aspektima”

“To je prvi put u mom sjećanju da je vlada od ICANN-a zatražila da nekoj zemlji omete normalan rad sistema naziva domena u takvim razmjerima”, rekao je Cerf za CNN Business.

“Internet djeluje u velikoj mjeri zbog značajne razine povjerenja među mnogim komponentama njegovog ekosustava”, dodao je Cerf. “Postupanje po ovom zahtjevu imalo bi značajne negativne posljedice u mnogim aspektima.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79