Rusija uveliko ostaje sama, Srbiji postaje sve teže sjediti na dvije stolice

Rusija uveliko ostaje sama, Srbiji postaje sve teže sjediti na dvije stolice


 

Od niza raspoloživih opcija, Rusija je u Ukrajini očigledno odabrala jednu od opsežnijih. Nije to iznenađenje, budući da su i posljednjih godina pri intervencijama i vježbama bili skloni riziku te pomicanju granica stranih očekivanja, izjavio je Igor Tabak, vojni analitičar iz Zagreba u razgovoru za Anadolu Agency (AA), komentarišući napad Rusije na Ukrajinu.

– Ujedno, izgleda da su i uvelike očekivali haos te raspad volje za otporom na ukrajinskoj strani – što bi im sve išlo na ruku, ali se nije dogodilo. Dakle, sada su usred rata većeg od očekivanja, u situaciji lošijoj od planirane – smatra Tabak.

Jedan od ciljeva je promjena vlasti u Ukrajini

Prema njegovom mišljenju, ruski predsjednik Vladimir Putin i Rusija pokrenuli su vojnu akciju u Ukrajini kako bi ostvarili više ciljeva.

– Gledajući izvana, izgleda da su ciljevi operacije bili u najmanju ruku zauzimanje opsežnih komada Ukrajine i tamošnje infrastrukture, po mogućnosti i uz promjenu tamošnje vlasti koja ne odgovara službenoj Moskvi – kazao je on.

Napominje da je, prema trenutnim podacima, ruska strana na nizu operativnih pravaca stigla pred vrata ovećih ukrajinskih gradova.

– To im blokira kretanje, sili ih na urbane borbe i tjera na eskalaciju djelovanja te korištenih vojnih sredstava. Ukrajini iznimno odgovara duže trajanje sukoba. To traži izdržavanje udara i podnošenje žrtava, ali im daje vremena za dizanje Teritorijalne obrane te primanje pomoći inozemnih prijatelja i partnera – smatra Tabak.

Napominje također da se nakon sveobuhvatnih sankcija u mnogim sferama Rusija suočava sa međunarodnom izolacijom.

– Nedvojbeno je da se Ruska Federacija nalazi pred pojačanom međunarodnom izolacijom, koja osim zemalja Zapada, postupno obuhvaća i niz zemalja inače sklonih Putinu i njegovim politikama. Rusija time uvelike ostaje sama, kako u Ujedinjenim nacijama, tako i u ostalim međunarodnim odnosima – što ima efekte i na trgovinsku razmjenu, industriju i onda društvo u cjelini. Tek ostaje za vidjeti koliko je rusko stanovništvo zapravo spremno slijediti svog vođu u zatvorenost sovjetskoga tipa iz doba najžešćeg Hladnog rata – što samo pojačavaju i aktuelne ruske prijetnje nuklearnim oružjem – kazao je ovaj vojni analitičar.

Brojne ekonomske posljedice

Mišljenja je da će uvođenje obimnih ekonomskih i finansijskih sankcija Moskvi imati značajne i dalekosežne posljedice, posebno unutar političke scene u Rusiji.

– Jasno je da ova kriza sa sobom nosi i brojne ekonomske učinke i za niz zemalja koje nemaju puno direktne veze s Ukrajinom, dok će vjerojatno i opća pozicija Ruske Federacije na mnogim poljima idućih dana biti dosta različita od one s početka prošloge sedmice – istakao je Tabak te dodao da sankcije ipak neće mnogo utjecati na konkretna dešavanja na bojištima u Ukrajini.

– Sve te mjere će nedvojbeno utjecati na Rusku Federaciju, njihovo društvo i ekonomiju. No, nažalost, svi ti utjecaji su postupni i posredni – tako da neće mnogo utjecati na konkretni razvoj stanja na bojištima Ukrajine u danima koji neposredno nadolaze. Tek postupno, i te će mjere pokazivati svoju težinu, no do tada iz dana u dan gledamo razvoj rata u Ukrajini – kazao je.

Na kraju naglašava da, nažalost, sve međunarodne situacije imaju i svoje šire odjeke i posljedice u svijetu, uključujući i turbulentni region Balkana.

– U našoj regiji ima jedna država koja je godinama usko vojno surađivala s Rusijom i Bjelorusijom, pod širom krinkom “defanzivnog vježbanja” i opremanja. To je ista ona država koja kao formalni kandidat za članstvo u Europskoj uniji ipak ne nalazi za shodno svoju vanjsku politiku uskladiti s onom Unije, birajući da i dalje istovremeno sjedi najmanje na dvije stolice. To manevriranje u ovako kriznim vremenima postaje sve teže, a među ostalim, donosi i dodatnu dozu nemira u ovu ne baš mirnu te do kraja sređenu regiju. Nažalost, velik je broj država koje to mogu samo gledati sa strane, i nadati se barem naknadnoj pameti u službenom Beogradu – kazao je Tabak za AA.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija