Rusija zaprijetila Švedskoj i Finskoj

Rusija zaprijetila Švedskoj i Finskoj


GLASNOGOVORNICA ruske diplomacije Marija Zaharova upravo je zaprijetila Finskoj i Švedskoj. U izjavi, koju je objavilo ministarstvo vanjskih poslova Rusije na Twitteru, kazala je da bi pristupanje Finske i Švedske NATO-u imalo vrlo ozbiljne vojne i političke posljedice.

“Predanost finske vlade vojnoj politici nesvrstanih smatramo važnim čimbenikom u osiguravanju sigurnosti i stabilnosti u sjevernoj Europi. Pristupanje Finske i Švedske NATO-u imalo bi ozbiljne vojne i političke posljedice”, kazala je Zaharova u obraćanju.

Ruska prijetnja dolazi nakon što je šef NATO-a Jens Stoltenberg danas najavio da je pozvao Finsku i Švedsku, koje nisu članice vojnog saveza, na izvanredan virtualni summit na kojem će se raspravljati o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Tijekom konferencije za medije u Moskvi, Maria Zaharova je zaprijetila da će eventualno pridruživanje bilo koje nordijske zemlje Savezu ‘imati ozbiljne vojne i političke posljedice koje će od Rusije zahtijevati poduzimanje recipročnih koraka’, prenijele su ruske novinske agencije.

‘Nesvrstanost finske vlade u pogledu vojnih saveza smatramo važnim čimbenikom u osiguravanju sigurnosti i stabilnosti u sjevernoj Europi’, rekla je Zaharova.

Iako Finska u nekim pitanjima surađuje s NATO savezom i prisustvuje današnjem sastanku tog tijela u Bruxellesu, nije se formalno pridružila bloku.

Prošlog mjeseca premijerka Sanna Marin izjavila je kako je ‘vrlo malo vjerojatno’ da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u tijekom njenog mandata.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija