Rusiji se ne sviđa kandidatski status BiH za EU: Oduzima se pravo državi da sama bira partnere

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova komentirala je odluku Evropskog vijeća da dodijeli kandidatski status BiH te je to ocijenila kao namjeru Brisela da geopolitički osvoji region.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova komentirala je odluku Evropskog vijeća da dodijeli kandidatski status BiH te je to ocijenila kao namjeru Brisela da geopolitički osvoji region.

Između ostalog, Zaharova je pojasnila kako su ovakve odluke institucionalizacija neokolonijalne politike te na neki način poručila kako se Rusiji ne sviđa dodjeljivanje kandidatskog statusa našoj zemlji.

“U kontekstu trenutne situacije u svijetu i ekspanzionističke linije Zapada, očigledno je da je prilikom donošenja ove odluke u prvi plan je stavljen zadatak potpunog geopolitičkog osvajanja regiona, institucionalizacije neokolonijalne politike koja se ovdje vodi godinama. Riječ je o oduzimanju prava stanovnicima Bosne i Hercegovine da samostalno grade svoj unutrašnji život te da biraju partnere po vlastitom nahođenju i želji”, poručila je Zaharova.

Također, naglasila je kako ovakve riječi nisu pretjerivanje.

“Ovo nije pretjerivanje. EU je odavno pretvorila pretpristupne i pristupne pregovore u instrument ekonomske i političke prisile. Isto vidimo i u drugim zemljama ovog regiona. ‘Fokusne’ države ne učestvuju u izradi briselskih odluka. Oni su grubo i kategorično prisiljeni da se ‘automatski’ pridruže svim vanjskopolitičkim izjavama EU i odlukama o sankcijama”, ističe ruska zvaničnica.

Na kraju, Zaharova je naglasila kako će Rusija nastaviti sa provođenjem dosadašnje politike kada je riječ o Bosni i Hercegovini.

“Ističemo naš principijelni interes za jačanjem raznovrsnih partnerstava sa prijateljskom Bosnom i Hercegovinom, njenim entitetima i narodima. Potvrđujemo našu privrženost zaštiti temeljnih principa Dejtonskog sporazuma kao osnove za obezbjeđenje mira, sigurnosti i stabilnosti na Balkanu. Namjeravamo nastaviti s radom u cilju oslobađanja suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine od zastarjelog režima vanjskog protektorata, o čemu redovno dajemo odgovarajuća objašnjenja”, zaključila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79