Ruska firma pobjegla iz Srbije i BiH, zatvorili salone i fabrike

Ruska kompanija namještaja “Spilit” koja je preko noći pobjegla iz grada Vranja na jugu Srbije i ostavila 300 fabričkih radnika na cjedilu, oštetila je stotine kupaca “Nefa namještaja” kojima nije isporučila plaćenu robu.


Inače, kompanija „Nefa namještaj“ posluje i u BiH, gdje ima mrežu salona za prodaju namještaja, piše BiznisInfo.

Jedan od njihovih salona nalazi se u sarajevskom Importanne centru. Ova prodavnica, kako smo se danas uvjerili, bila je zatvorena.

Inače, kompanija “Nefa namještaj” u BiH je registrovana u Bijeljini.

Prema podacima Agencije za privredne register Srbije 49 posto “Spilita” je u vlasništvu beogradskog “Holodeksa” (Hollodex), a 51 posto u vlasništvu ruskog partnera “OOO Korolj Divanov” dok je “Holodeks” stoprocentni vlasnik “Nefa namještaja”.

Prema pisanju “Blica”, iza obje firme stoji i ruski biznismen Andrej Hodasevič, vlasnik dvije velike fabrike namještaja u Rusiji.

Rano jutros na Voždovcu u Beogradu, ispred magacina “Nefa namještaja”, stotinak oštećenih kupaca lupalo je na vrata magacina zahtijevajući da uđu i da uzmu namještaj koji su platili.

Dan ranije, ogorčeni kupci koji nisu dobili plaćeni namještaj upali su u sjedište ove ruske firme na Novom Beogradu gdje su iz kancelarija, pred očima koordinatora prodaje, inače Ruskinje, uzimali računare, stolice i televizore i nosili ih kući.

Vrata magacina na Voždovcu danas popodne su bila zaključana, a iza njih (u magacinu) bio je vlasnik ovih prostorija koji je uporno odbijao da nezadovoljne i prevarene mušterije “Nefe” pusti unutra.

Razlog je to što i sam vlasnik magacina praktično jedino može da se naplati kroz nameštaj koji je ruska firma u bijegu ostavila u njegovim prostorijama.

Inače, firma koja je preko noći nestala ostavivši stotine radika i još brojnije kupce na cjedilu, ni vlasniku magacina nije platila zakup.

Inače, preko noći Srbiju je napustio i direktor “Nefa namještaja” Maksim Maksimov. On je menadžerima poslao mejl u kome je naveo da “zbog tehničkog pregleda automobila mora hitno u Rusiju”.

Niko u “Nefa nameštaju” nije ni obavestio klijente o tome, a retki kupci su uspjeli stupiti u kontakt sa pojedinim radnicima.

Ranije smo objavili da je kompanija “Spilit” preko noći nestala iz Vranja gdje je imala fabriku, a odakle je odnijela sve što je mogla ponijeti, dok je radnicima ostala dužna nekoliko plata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79