Ruska invazija ne ide po planu. Naišla na jači otpor od očekivanog i zbog loše pripreme

 

Rusija je sada angažirala oko tri četvrtine trupa koje je okupila na granici Ukrajine. Njezini zračni i aritljerijski udari do sada su bili ograničeni, piše BBC.

Zapadni dužnosnici kažu da Rusija još uvijek nije uništila ukrajinsku protuzračnu odbranu i stekla prevlast u zraku.

Također smatraju da ruska invazija ne ide po planu jer je naišla na jači otpor od očekivanog i zbog loše pripreme. Oklopnim konvojima ponestaje goriva.

Ali, kako Rusija posvećuje više svojih resursa i borbene moći, sve bi se moglo brzo promijeniti.

Zapadni dužnosnici u ponedjeljak su rekli da je nedavno došlo do povećanja ruskih artiljerijskih napada na gradove uključujući Kijev i Harkov. Izrazili su zabrinutost da će neselektivno gađanje urbanih područja dovesti do znatnih civilnih žrtava.

Grupe za ljudska prava također kažu da postoje dokazi da Rusija koristi kasetnu municiju, koju su mnoge zemlje zabranile.

Ruski zastoji mogli bi dovesti do još nemilosrdnijih akcija. Ruska neselektivna kampanja bombardiranja u Siriji i, prije toga, u Čečeniji pokazuje da je Rusija pod predsjednikom Putinom više zabrinuta za rezultate nego za civilne žrtve ili međunarodnu osudu, piše BBC.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79