Ruska vakcina u RS-u je duplo skuplja nego što joj je cijena na tržištu

12.02.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Cijepljenje protiv koronavirusa ruskim cjepivom Sputnik V u BiH napokon je pocelo i to u Univerzitetskom klinickom centru RS u Banjoj Luci, a prve doze primilo je dvadesetak zaposlenih na UKC RS. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

vić, koji je i potpredsjednik DNS-a, rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je nabavka te vakcine kada je riječ o pojedinim kantonima u Federaciji BiH dvostruko jeftinija

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Duško Ivić je zatražio objašnjenje nadležnih institucija i nabavljača zašto je ruska vakcina Sputnik V protiv virusa korona za građane RS-a dosta skuplja nego na tržištu.

Ivić, koji je i potpredsjednik DNS-a, rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je nabavka te vakcine kada je riječ o pojedinim kantonima u Federaciji BiH dvostruko jeftinija.

On je podsjetio da ugovorom o nabavci ruskih vakcina protiv virusa sa banjalučkom “Krajina grupom” Institut za javno zdravstvo RS-a za 11.468.000 KM bez PDV-a kupuje 200.000 vakcina, te da je u tom dokumentu navedeno da je pojedinačna cijena te vakcine bez PDV-a 57,34 KM.

Ivić je naveo da je, prema podacima ruskog Fonda za direktne investicije, trenutna cijena vakcine na tržištu fiksna, pa se dvije doze mogu nabaviti za 19,9 dolara ili za oko 32 KM.

“To je dvostruko veća cijena koju građani Republike Srpske trebaju platiti u odnosu na pojedine kantone u FBiH. Pitamo Institut za javno zdravstvo zašto je to tako, te da li su poskupjeli troškovi transporta, skladištenja…? Bilo bi pošteno i da `Krajina grupa` u tom smislu objavi ugovor o nabavci vakcina sa ruskim Fondom za direktne investicije“, rekao je Ivić.

On je precizirao na tom planu da je razlika između tržišne i cijene po kojoj je u ovom bh. entitetu dogovorena nabavka 200.000 ruskih vakcina oko pet miliona KM.

“Ne želimo nikoga da optužujemo i unosimo sumnju, već samo objašnjenje u ovom pogledu. Nadam se da ćemo ga dobiti od Instituta ili od `Krajina grupe`“, rekao je Ivić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da se u ovom bh. entitetu mogu uvesti i distribuisati vakcine protiv virusa korona jedino preko veletrgovaca, te da se sve cijene koje proizvođači nude bilo kojoj zemlji odnose na cijenu vakcine u zemlji proizvođača bez dodatnih troškova.

Zeljković je naglasio da, osim ruskih vakcina Sputnik V, koje je obezbijedila RS, nijedna druga vakcina bilo kojeg proizvođača nije ušla u Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

“Institucije RS-a uložile su ogromne napore da u globalnim uslovima otežanog dolaska do vakcine za svoje građane obezbijede vakcinu. Bez obzira na sve pritiske i izuzetno otežane uslove za donošenje odluka u ovim okolnostima, ističemo da ćemo odgovorno i predano nastaviti da radimo sve kako bismo zaštitili zdravlje stanovništva Republike Srpske i sproveli plan vakcinacije protiv COVID-19”, poručio je Zeljković za Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79