Ruski ambasador tvrdi: “Rusija ima puno pravo da reaguje na ulazak BiH u NATO”

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov komentirao je navode ambasadora SAD-a Erica Nelsona da Rusija ne bi dozvolila BiH da se pridruži NATO savezu te je poručio kako se radi o čistoj laži.

Kalabuhov ističe kako Rusiju, za razliku od Washingotna, BiH ne nameće vanjskopolitičke prioritete.

“Bosna i Hercegovina, koju smatramo prijateljskom zemljom, ima suvereno pravo izbora. Ali ukoliko izbor bude u korist ulaska u NATO – iako je jasno da u državi ne postoji konsenzus po tom pitanju a trenutna situacija se temeljno razlikuje od perioda 2000-ih – Rusija ima puno pravo da reaguje na ovakav hipotetički razvoj situacije u skladu sa svojim nacionalnim interesima”, rekao je Kalabuhov.

Osvrnuvši se na Ured visokog predstavnika Kalabuhov je rekao kako je bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ovo mjesto vakantno.

“Da ne govorim o tome da Upravni odbor, pod pritiskom Washingtona, krši ne samo duh, već i slovo Mirovnog sporazuma, svaki put iskrivljujući njegov tekst u svojim izjavama. O pogubnosti OHR-a tvrdimo ne samo mi, već i trezveni posmatrači na Zapadu. Mogu se osvrnuti na nedavni članak prvog visokog predstavnika Carla Bildta, koji je – a on zna o čemu govori – pozvao na zatvaranje OHR-a i okončanje arhaičnog vanjskog protektorata u BiH. Da se Bosancima i Hercegovcima nudi prilika da se sami dogovore.”

Na kraju, poručio je kako svaki put kada čuje frazu “maligni utjecaj Rusije” dobije snažan dojam da se nešto “maligno” dogodilo u glavama onih koji o tome pričaju.

“Zar nije očito da nastavak prisutnosti OHR-a dovodi do destabilizacije situacije ne samo u BiH, već i u cijelom regionu? Ali krivica se pripisuje, kao i obično, potpuno drugoj osobi. Sankcije se primjenjuju kao dio „nastave“, bez suđenja ili istrage. Istovremeno, oni koji se sada burno raduju nedavno uvedenim ograničenjima treba da imaju na umu da i ista mogu uticati i na njih – ako Washington poželi nekoga da kazni „zbog korupcije“.

“A gdje je ono čuveno ‘beyond reasonable doubt’? Ili se u odnosu na ‘domoroce’ nema potrebe za opterećivanje dokazima?”, zaključio je Kalabuhov.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79