Ruski ambasador u UN: BiH više nije suverena, Schmidt djeluje protiv interesa države

Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, glavna tema bila je situacija u Bosni i Hercegovini, a rasprava je posebno zaoštrila nakon izlaganja ruskog ambasadora Vasilija Nebenzje.

Ambasador Nebenzja je iznio stavove koji su odjeknuli među prisutnima, tvrdeći da Bosna i Hercegovina više nije suverena država i kritizirajući ulogu visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, kojeg je opisao kao osobu koja djeluje protiv interesa države.

Ruski ambasador je također kritizirao zapadne zemlje, posebno Njemačku, zbog podrške Schmidtovim postupcima, koje je okarakterizirao kao kolonijalne.

Tijekom sjednice, Nebenzja je izrazio nezadovoljstvo zbog predstojeće rasprave o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ističući da skoro trećina stanovništva BiH nije saglasna s njenim donošenjem i ocjenjujući to kao politički potez koji krši Dejtonski sporazum.

Ovaj sastanak Vijeća sigurnosti također je bio prilika za druge zemlje da izraze svoje stavove.

Predstavnik Kine, Feng Shuang, opisao je događaje u Srebrenici kao masakr, izbjegavajući pravnu terminologiju genocida, dok su predstavnici Velike Britanije i Francuske naglasili poštovanje presuda međunarodnih sudova i potrebu za pomirenjem i priznavanjem povijesnih činjenica.

Francuska predstavnica Isis Jaraud-Darnault kritizirala je Rusiju za zloupotrebu sjednice Vijeća sigurnosti i ponovila podršku rezoluciji o Srebrenici, naglašavajući da rezolucija nije usmjerena protiv bilo kojeg naroda, već je fokusirana na sjećanje i prevenciju ponavljanja sličnih zločina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79