Ruski oligarh Rašid Serdarov obećavao investicije vrijedne milijardu maraka, sada prodani njegovi propali projekti

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine odobrilo je preduzeću GAS RES da preuzime firmu Comsar Energy.

Rješenje je doneseno na sjednici 30. maja, ali je tek sada objavljeno, izvještava BiznisInfo.

Vijeće je donijelo zaključak kojim je odbačena prijava koncentracije privrednog subjekta GAS RES preduzeće za gasne projekte d.o.o. Banja Luka, radi nepostojanja obaveze prijave koncentracije.

Konkurencijsko vijeće je 28. februara 2023. godine zaprimilo Prijavu koncentracije GAS RES-a koja će nastati stjecanjem većinskog udjela u privrednom subjektu Comsar Energy RS d.o.o. Banja Luka.

Nakon što je prikupilo svu potrebnu dokumentaciju i provelo postupak Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da učesnici koncentracije nisu ispunili uvjet ukupnog godišnjeg prihoda kao ni uvjet u pogledu tržišnog udjela, te s toga nisu bili obavezni podnijeti Konkurencijskom vijeću prijavu koncentracije.

Samim tim ova akvizicija je odobrena.

Vlasnik GAS RES-a je Vlada Republike Srpske, dok iza preduzeća Comsar stoji ruski oligarh Rašid Serdarov.

Mediji su ranije pisali o tome da Vlada Republike Srpske planira kupi propale projekte ruskog oligarha Serdarova i njegove kompanije Comsar.

Comsar u RS-u ima nekoliko svojih preduzeća i koncesija u elektro energetskom sektoru koje nikada nisu iskorištene da se napravi neki ozbiljan posao.

Serdarov je svojevremeno obećavao investicije vrijedne milijardu maraka koje nikad nisu realizovane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79