Ruski tenkovi na pragu Kijeva, masovno odlaze iz zemlje i grada, Zelenski pozvao građane na otpor: daćemo oružje svima koji ga žele

Ruski tenkovi na pragu Kijeva, masovno odlaze iz zemlje i grada, Zelenski pozvao građane na otpor: daćemo oružje svima koji ga žele


Tokom noći, kriza u Ukrajini je eskalirala. Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je “početak specijalne vojne akcije”, a potom su počeli da stižu izvještaji o granatiranju širom Ukrajine koja je ubrzo predočila da je počela invazija na njenu teritoriju.

Prema posljednjim informacijama, Rusi su na svega 15 km od Kijeva, te je zavladala opšta panika, mnogi pokušavaju pobjeći iz grada.

Ruski tenkovi ušli u Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini. Javljaju da je jedan dječak stradao u blizini Harkova.

Prema izvještajima s terena, poginulih ima na obje strane, a u sveobuhvatnom ruskom napadu na Ukrajinu (iz vazduha, s kopna i mora) dosad je poginulo najmanje 50 ljudi, stvarni broj žrtava vjerovatno je veći. Službeni Kijev tvrdi da su u toku žestoke borbe s Rusima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na oružje građane Ukrajine, Kijev tvrdi da neće biti ništa od ruskog “blickriga”.

Ukrajina tvrdi da ruski vojni konvoji u zemlju ulaze iz tri pravca – sa sjevera (iz Bjelorusije), s istoka (iz Rusije) te s juga (iz anektiranog Krima). Kijev je poslao apel Turskoj da zatvori moreuze Bosfor i Dardaneli za ruske ratne brodove.

Ukrajinci objavljuju snimke ruskih napada na društvenim mrežama, sa sigurnošću niko ne može potvrditi neke od vojnih operacija koje se trenutno odvijaju u Ukrajini. Ali jedan koji su ukrajinski zvaničnici potvrdili je ovaj napad helikopterom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija