Rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo Hrvate i Slovence: “Plaćat ćete štetu, kockate se!”

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je kritiziralo namjere Slovenije i Hrvatske da šalju oružje u Ukrajinu.

Jurij Pilipson iz ministarstva vanjskih poslova Rusije u razgovoru za RIA novosti ocijenio je taj potez ‘kockanjem’.

– Ne razumijemo planove Slovenije i Hrvatske za opskrbu kijevskog režima smrtonosnim oružjem. Autori ove avanture moraju biti svjesni protiv koga će se koristiti njihovo oružje. Ruska specijalna operacija će uspjeti, a naši europski ”saveznici” morat će plaćati štetu koju su nanijeli svojim nacionalnim interesima i bilateralnim odnosima koji su razvijani decenijama – rekao je Pilipson.

– Reakcija Slovenije bila je krajnje zbunjujuća. Lani smo uspostavili dan rusko-slovenskog prijateljstva i to na inicijativu slovenske strane, a sada vidimo val rusofobije u Sloveniji, građani Slovenije odbijaju ruske državne nagrade, dolazi do neprijateljskih napada na naše urede u Ljubljani – oštro je kritizirao Pilipson.

Komentirao je i situaciju u BiH.

“Bosna i Hercegovina zadržava neutralnu poziciju, iako pojedini individualni političari nastoje svoje izjave o povezanosti BiH sa sankcijama EU prikazati kao svršen čin. To je opasna praksa”, rekao je. Ranije su RIA Novosti pisale da bi neprijateljske akcije protiv Rusije samo dovele do “pojačanih sukoba”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79