Ružnić: Krajina se ne može sama nositi s problemom i brinuti o hiljadama migranata

S druge strane, problem predstavlja, upozorava Ružnić, nedovoljna kontrola državne granice, a posebno one istočne, kao i činjenica da su migranti neravnomjerno raspoređeni unutar cijele BiH, naglašavajući da teret tog pitanja ne može nositi samo Krajina

Za adekvatan odgovor na migrantsku situaciju potrebna je mnogo bolja koordinacija svih nivoa vlasti i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, kazao je na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Govoreći kao uvodničar o temi “Razvoj Krajine i migrantska kriza” naglasio je da ni tri godine od kada je eskalirala migrantska kriza i otvarena takozvana balkanska ruta još uvijek ne postoji koordinacijsko tijelo kako bi se znalo ko je odgovoran uime svake od institucija.

S druge strane, problem predstavlja, upozorava Ružnić, nedovoljna kontrola državne granice, a posebno one istočne, kao i činjenica da su migranti neravnomjerno raspoređeni unutar cijele BiH, naglašavajući da teret tog pitanja ne može nositi samo Krajina.

Napominje da je osnovni zahtjev prema Vijeću ministara BiH uspostavljanje upravo te koordinacije i osiguranje ravnomjernog raspoređivanja prihvatnih centara, ali smatra da se moraju zatvoriti prijelazi na granici kojima dolaze migranti u BiH.

Potrebno je, kaže, uspostaviti transparentne procedure toka novca koji za migracije ulazi u BiH te odrediti nadležnu instituciju, iznoseći pri tom podatak da je do sada za BiH izdvojen 91 milion eura, no potrebno je donijeti i operativni plan za upravljanje migracijama i na taj način pokazati da postoji država.

Također od Predsjedništva BiH zatražio je da donese kvotu koliko to BiH migranata može zbrinuti, što su uradile i druge države, podsjećajući da 7.000 migranata koliko ih je trenutno u BiH po važećim zakonima, svi trebaju biti deportirani i to je posao za Službu za poslove sa strancima.

Podsjetio je da je u oktobru 2018. godine kada je eskalirala migrantska situacija prioritetno bilo smjestiti porodice s djecom, djecu bez pratnje i same žene.

– Tada smo zacrtali cilj i kazali da moramo čuvati dostojanstvo i sigurnost naših građana i imovine, a potom dostojanstvo migranata na njihovom putu te krenuti u pravcu upravljanja migrantskom situacijom – dodao je Ružnić.

Kazao je da je ponosan što se Unsko-sanski kanton sa skromnim finansijskim mogućnostima ipak samostalno izborio te formirao nekoliko prihvatnih centara i smjestio migrante, pružili im pomoć te osigurali obrazovanje za djecu koja pohađaju četiri škole u USK-ua.

No, bez obzira na to, premijer Ružnić ističe da se ne može Krajina sama nositi s tim problemom i brinuti se o hiljadama migranata koji prolaze balkanskom rutom.

Predsjednik Asocijacije “Krug 99” Adil Kulenović smatra da bi trebalo dati nedvojbenu podršku vlastima USK-a, nakon dugogodišnjeg iscrpljivanja resursa u Krajini i složenih sigurnosnih situacija, da se to pitanje, koje je državno pitanje, riješi na adekvatan način.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79