Ružnić: Zatvorili smo Biru, narednih dana zatvaramo Miral i improvizirane kampove

Na jučerašnjoj sjednici kantonalne Operativne grupe za migracije, Ministarstvo zdravstva dobilo je zadatak da napravi spisak maloljetnih osoba koje su boravile u migrantskom kampu Bira, kako bi bili izmješteni u centar u Borićima.

Iako se pretpostavljalo da u kampu Bira privremeno boravi oko 50 maloljetnika ispostavilo se da je čak 81 bez pratnje, a uz rješenje izmješteni su iz Bire u Centar u Borićima.

Kako je premijer USK Mustafa Ružnić potvrdio za kolane medije, prihvatni centar Bira od danas je definitivno zatvoren.

– Na jučerašnjoj sjednici Operativne grupe USK usvojili smo brojne zaključke koji se odnose na izmještanje maloljetnih migranata i zatvaranja prihvatnih centara. Upravo u skladu sa usvojenim zaključcima, danas smo pristupili i sprovođenju istih. U poslijepodnevnim satima izmjestili smo oko osamdeset maoljetnih migranata u centar u Borićima, dok je jedan dio migranata izmješten na Lipu, a drugi dio se uputio u “game”, te smo tako stvorili uvjete za definitivno zatvaranje prihvatnog centra Bira.

U narednim danima cilj je zatvoriti kladuški Miral, te divlje kampove kojih je veliki broj na području kako Velike Kladuše, tako i grada Bihaća – kazao je premijer USK prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79