S Čvrsnice spašene tri zalutale Britanke

Pripadnici GSS-a Jablanica spasili su tri državljanke Velike Britanije koje su zalutale na području Čvrsnice, saopštili su u utorak iz Saveza gorskih službi spašavanja u BiH.

Kako su naveli, Gorska služba spašavanja Jablanica dobila je 18,35 sati poziv iz Policijske stanice Jablanica da su tri mlađe ženske osobe iz Velike Britanije zalutale na području Čvrsnice (ispod Malog Vilinca).

Nakon dosta neuspješnih pokušaja, ostvaren je kontakt s izgubljenim osobama koje su, kako je istaknuto, bile u odjeći i obući koja nije bila adekvatna, bez hrane, vode, lampi i mogućnosti da zapale vatru, a u strahu zbog noći, bez načina kako da se vrate na stazu.

Nakon što je određena tačna lokacija, prvi tim od troje članova GSS-a došao je do britanskih državljanki u 22,50 sati.

Ekipa iz GSS-a Posušje nadgledala je teren dronom s vrha ski staze zbog lakšeg plana silaska. Akcija je uspješno završena u 4,10 sati, bez povreda.

“Ovim putem molimo sve posjetitelje naših planina da dobro planiraju planinarenje, vode računa o opremi i prilagode se uvjetima na planini”, poručili su iz Saveza gorskih službi spašavanja u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79