S NAŠOM PLAĆOM IMAMO PETI NAJSKUPLJI REZERVOAR U EVROPI

Uzimajući u obzir prosječnu zaradu, skuplji rezervoar plaćaju samo građani Albanije, Srbije, Makedonije i Kosova.

Gorivo na benzinskim pumpama u BiH u ovoj godini poskupjelo je u sedam navrata, a sniženo tek tri puta. Ako se uzme u obzir da na svjetskom tržištu one znatno sporije rastu, jasno je zašto su građani nezadovoljni velikim rastom cijena na benzinskim pumpama.

Nizak standard

Tim povodom Udruženje „Naftni komitet u BiH“ jučer je u Sarajevu na prezentaciji pod nazivom „Pričajmo o nafti“ detaljno prikazalo na koji se način formiraju cijene i koji su svjetski trendovi u ovoj oblasti.

Između ostalog, iznesen je i podatak da, uprkos tome što su naši PDV (17 posto) i akcize (0,38 posto) najniži u Evropi, mi u odnosu na prosječnu plaću imamo peti najskuplji rezervoar na Starom kontinentu!

Naime, samo porezi po litru benzina iznose 0,55 eura, a da ne govorimo i o drugim nametima. Kako je prosječna plaća u BiH u septembru iznosila je 877 KM, u Udruženju su izračunali da bh. građani plaćaju peti najskuplji rezervoar u Evropi. Po tom parametru, skuplji rezervoar od nas plaćaju u Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu.

Predstavnici Udruženja istakli su da je jedan od najvećih problema siva ekonomija u sektoru naftnih derivata.

– Pojedine pumpe direktno kradu od kupaca tako što prilikom točenja goriva pokazuju veći protok od stvarnog. Ima tu i rada nacrno, točenja lož-ulja, pogotovo u Distriktu Brčko, a nešto manje u RS – rekla je Tatjana Perić, generalni sekretar Udruženja.

  • Foto: Pešević: Povećanje prihoda

    “> Pešević: Povećanje prihoda

    Pešević: Povećanje prihoda Foto: (Arhiva)

U BiH trenutno rade 1.164 benzinske pumpe, pa je naša zemlja u odnosu na broj vozila među vodećim u Evropi. Statistika kaže da jedna pumpa opskrbljuje 877 vozila. Zanimljivo, baš kolika nam je i prosječna plaća.

Markiranje goriva

Predsjednik Udruženja Srđan Pešević rekao je da se tržište u BiH uređuje, ali da smo daleko čak i od zemalja u regionu.

– U Srbiji se, naprimjer, primjenjuje koncept markiranja goriva, što je dovelo do rasta tržišta u prvoj godini od 18 posto. Uvođenje markiranja goriva na nivou BiH dovelo bi do povećanja prihoda od akciza za državu, a ne bi štetilo krajnjem potrošaču, jer bi imali kvalitetno gorivo po istoj cijeni – kazao je Pešević.

Poremećaji na tržištu

Kada je riječ o cijeni goriva u BiH u narednom periodu, Pešević smatra da će ona padati. No, s obzirom na to da se radi o osjetljivom području, nije mogao govoriti o dugotrajnijem periodu, jer se stanje u pogledu cijena lako može promijeniti.

– Na cijenu goriva, osim cijene barela nafte, mnogo utječu poremećaji na tržištu i konkurencija. Cijena barela jeste bitna, ali nije ključni faktor – istakao je Pešević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments