Sa 19 godina ostala je u kolicima nakon teške nesreće: Ali za paraplegičarku iz Žepča nema nemogućih misija

Za paraplegičarku Ljilju Slišković iz Goliješnice kod Žepča nema prepreka ni nemogućih misija. Ova 42-godišnjakinja okitila se s tri zlatne medalje na sportskim igrama paraplegičara Zeničko-dobojskog kantona, a uspjela je i promovirati ronjenje među osobama s najtežim invaliditetima.

Bez kalkulacija

Zbog posljedica teške saobraćajne nesreće, sa svega 19 godina Ljilja je ostala vezana za invalidska kolica. Uslijedio je dug oporavak u zemlji i inozemstvu, borila se kao lavica s teškoćama i porodičnim tragedijama u kojima je izgubila oca i brata. I nije pokleknula. Za sebe kaže da je vrlo jednostavna osoba, piše Avaz.

– Kod mene nema kalkulacija, volim život ovakav kakav jeste i ne bih ga mijenjala. Treba biti zadovoljan malim stvarima, a velike, ako se dese, odlično – rekla nam je kroz smijeh.

Posljednji veliki uspjeh Ljilja je ostvarila u Portorožu, gdje je održano prvo međunarodno takmičenje u ronjenju na dah za paraplegičare i kvadriplegičare – APNEJA.

U konkurenciji 14 takmičara iz Rusije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH osvojila je zlato.

– Zlatu se nisam nadala, imala sam mnogo bolji rezultat na treningu nego na takmičenju. Ipak, i vrijeme od minute i 20 sekundi bilo je dovoljno za zlato – ispričala nam je Ljilja.

Potrebna kolica

Već godinama koristi poklonjena kolica koja ne odgovaraju njenoj konstituciji, pa joj se čini, kaže, da nosi tuđe cipele. Za nabavku novih, koja koštaju barem 10.000 KM, novca nema, a pomogla bi joj da bude mnogo samostalnija i da ne ovisi o pomoći drugih.

Ako osigura novac, Ljilju očekuje odlazak u Srbiju, na međunarodno takmičenje u ronjenju na dah za osobe s invaliditetom, a od 6. do 11. septembra na Krimu se održava i Svjetsko prvenstvo u ovoj disciplini.

Rehabilitacijsko ronjenje

U proljeće joj se ostvarila velika želja da ronjenje popularizira među paraplegičarima i oboljelima od dječije paralize. U tome su joj pomogli ronioci Adi Drnda i Samir Solaković iz Sarajeva.

– To je rehabilitacijsko i resocijalizacijsko ronjenje. Svi provodimo dosta vremena u kolicima, što izaziva i ukočenost, a voda znači opuštanje. Nakon plivanja i ronjenja tijelo je preporođeno. Učinit ću sve da svojim prijateljima iz Udruženja omogućim još takvih iskustava, jer svi su bili oduševljeni – dodala je Ljilja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79