Sa balkanskom plaćom otišla u švedski supermarket: “Pa kako je ovo moguće?”

Beograđanka Dajana Rakić ove jeseni odlučila je obići Švedsku te provjerila kako se živi u toj zemlji. Obilazila je supermarkete i trgovine te provjerila koliko bi toga mogla kupiti u toj zemlji. Svoje dojmove podijelila je s portalom Nova.rs.

“Ovog oktobra na mapi putovanja čekirala sam Švedsku. Nas Srbe na ovu zemlju uvijek asocira jedna rečenica – ‘Hladno, ali standard’. I baš tako jest. Ne mogu se u potpunosti složiti da je toliko hladno, ali da je standard – jest”, započela je pa se prisjetila situacije kad je jednu djevojku iz Srbije koja se odselila u Švedsku pitala bi li se ikad vratila.

“U ovoj zemlji ne možeš propasti”

“Ne, jer u ovoj zemlji ne možeš propasti”, odgovorila joj je djevojka.

Dajana je, kaže, ubrzo otkrila da je odgovor djevojke zaista tačan. Zaputila se u prvi supermarket da provjeri kako Šveđani ovih dana stoje s cijenama.

“Ostala sam zbunjena, zašto je cijena 15 jaja 25 kruna, malo više od 250 dinara (4.15 KM)? Čekaj, jel to mlijeko 12 kruna? 120 dinara? (1.99 KM). Priča li neko ovdje o inflaciji? Koliko je sve ovo koštalo dok ovaj val nije zahvatio Švedsku? Jesu li zaista mnogi proizvodi jeftiniji u Švedskoj?” zapitala se.

“S obzirom na to da sam se u početku zbunila i na osnovu cijena pomislila da sam u Srbiji, počela sam se preračunavati i došla do pitanja- kako su cijene skoro iste kao u Srbiji? Kako kada je u Švedskoj najmanja plaća oko 2000 eura, a u Srbiji oko 350 eura?” prepričava Dajana.

“Sada se već pitam hoću li spakirati kofere i otići u Švedsku”

“Je li u Švedskoj zaista standard ili nama naša država za razliku od ove hladne zemlje dozvoljava da propadnemo? Sljedeća stanica, velika robna kuća Dollar store. I ponovo iznenađenje, pegla za odjeću 120 kruna, odnosno oko 1200 dinara (19.92 KM), tava 100 kruna – oko 1000 dinara (16.60 KM)”, tvrdi.

“Sada se već pitam hoću li spakirati kofere i sa srpskom plaćom otići u Švedsku? Hoću li kao i svi mladi pobjeći od svog zavičaja, svoje zemlje? Ili će se naša Srbija probuditi i ugledati na Švedsku i gledati na svoje građane kao na ljude kojima neće dozvoliti da propadnu?” zaključila je u tekstu koji je izazvao snažne reakcije u susjednoj Srbiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79