“SA DJETETOM ĆU SKOČITI U DRINU AKO ME ISTJERAJU”: Samohranoj majci prijeti deložacija iz stana u Goraždu

Samohrana majka Mirjana Ćuković nadležne u Gradskoj upravi u Goraždu je obavijestila da će, u slučaju da bude morala izaći na ulicu, sa djetetom skočiti u rijeku Drinu.

Agonija ove žene, koja je prije dvije godine ostala bez supruga, nastavljena je najavom nove deložacije.

– Ja ću to uraditi stvarno. Dijete za ruku i sa mosta u Drinu, pa neka vide šta će dalje. Stvarno ne znam više šta ću, jer nemam gdje drugo – kroz suze priča Mirjana za Avaz.

U slučaju ove žene sudbina je ispisala neobičnu životnu priču. Živjela je u Čajniču, a supruga Esada Špirkovića iz Priboja upoznala je dok je vozio autobus na međugradskim linijama. Odlučili da u Goraždu žive skupa, ali je nakon 14 godina lijepog života Esad obolio i preminuo, a Mirjana ostala sa kćerkom Adrijanom da se bori sa nedaćama koje prestižu jedna drugu.

U sličnoj situaciji našla se i u julu prošle godine, ali je Gradska uprava tada osigurala sredstva za njenu kiriju. Međutim, privremeno, jer stanarina za posljednja tri mjeseca nije plaćena, pa vlasnik kuće insistira da Mirjana i Adrijana napuste objekat.

– Živim od 43 marke dječijeg doplatka i oko 60 maraka penzije koliko je dato na osnovu staža kojeg je Esad imao. I ako odem negdje da nekome nešta očistim, pa mi plate. Ono što dobijem moram uzeti djetetu da ima obući i obuti, pa nek nemam jesti, ne mora niko ni znati. Prošle godine sam radila u onim javnim radovima, bilo mi je dobro, pa sam uzela i drva. Kažem, dajte mi neki posao da ja mogu plaćati – kaže Mirjana Ćuković.

Sa stotinjak maraka mjesečno teško je obezbijediti i ono najosnovnije, tako da nije mogla prihvatiti stan u Vitkovićima, pet kilometara od Goražda, jer ne zna kako bi djevojčici koja uskoro kreće u deveti razred platila prevoz do škole, ali i odlaske na treninge u klub Libero čija je članica. Ni prijedloge da Adrijanu da u dom nije mogla prihvatiti, jer kako da se rastane od rođenog djeteta.

– Stvarno ne biram smještaj, ali nemam gdje – poručila je ova očajna žena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79