Sa KCUS-a bi trebali biti povučeni svi “Malina respiratori”

Nakon internog pisma grupe anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u kojem između ostalog iznose zamjerke o efektivnosti tzv. “Malina respiratora”, kako nezvanično saznajemo, ti aparati bi trebali biti povučeni iz upotrebe u liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19.To je, kako saznajemo, odluka šefa Klinike hirurških disciplina Nermira Granova nakon sastanka koji je održan u toj ustanovi i zamjerki koje anesteziolozi ističu u pismu.

Na sastanku u Vladi Kantona Sarajevo danas je potvrđeno da je drugo pismo autentično i da je riječ o internoj komunikaciji. U tom pismu 17 anesteziologa (15 žena i dva muškarca), kao problem broj jedan ističu problem u radu respiratora ACM812A, a riječ je o respiratorima koje je za FBiH u aprilu prošle godine nabavila firma “Srebrena malina”.

Foto Faktor

Oslanjanjući se na sve važeće preporuke za mehaničku ventilaciju pacijenata s ARDS-om kod COVID-19 pacijenata, koji preporučuju: VT 4-8ml/kg, plato pritisak <30 cmH20, visoke potrebne vrijednosti PEEP te visoke vrijednosti protoka kisika, aparati za mehaničku ventilaciju ACM812A svojim karakteristikama, prema našim saznanjima, ne omogućavaju provođenje navedenih neophodnih postavki ventilacije. Naime, ovi aparati uopšte ne posjeduju mogućnost korištenja PEEP, imaju nedovoljan maksimalni protok, ne posjeduju mogućnost kontinuirane oksigenacije i recruitment manevra, ne daju mogućnost praćenja neophodnih parametara ventilacije te se, uzimajući u obzir navedeno, ne mogu koristiti za specifično respiratorno patološko stanje COVID-19 pacijenata. Potrebno je osigurati respiratore koji će tehnički zadovoljiti navedene osnovne parametre”, navedeno je između ostalog u pismu.

Vlada KS danas je tražila da federalna inspekcija izvrši nadzor i korištenje te opreme, ali je uprava KCUS-a to odbila.

Ukoliko je potvrđeno da je pismo autentično, bez obzira na to što je dio interne korespodencije, javnost mora biti informisana o tvrdnjama iznesenim u tom pismu. A rečenice koje je grupa anesteziologa potpisala o neupotrebljivosti “Malina respiratora” su dovoljan alarm za propitivanje.

Identični raspiratori raspoređeni su i u druge bolnice širom Federacije BiH. Međutim, na upite o tome da li se i kako koriste uglavnom dobijamo odgovore da bolnice još uvijek nemaju potrebu da koriste te aparate.

Javnost mora znati da li se sporni respiratori koriste na jedinicama intenzivne njege, da li se njima intubiraju pacijenti ili se koriste za pacijente kojima je potrebna kiseonička podrška, ali nisu životno ugroženi.

Podsjetimo, Federacija BiH je prošle godine za 10,5 miliona KM kupila 100 takvih respiratora piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79