Sabahudin Velić prisilno smješten na Sokolac

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću jučer je donijelo presudu kojom je Sabahudinu Veliću (34) iz Bosanske Krupe izreklo mjeru prisilnog smještaja u zdravstvenu ustanovu u trajanju od šest mjeseci, jer je proglašen krivim da je u stanju neuračunljivosti, u septembru prošle godine, na podmukao način usmrtio svoju majku, čije je dijelove tijela uništio i oskrnavio, te ubio svog psa.

– Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću donijelo je presudu kojom se utvrđuje da je optuženi Sabahudin Velić u stanju neuračunljivosti počinio protivpravno djelo ubistvo, protivpravno djelo povreda mira pokojnika i protivpravno djelo – mučenje i ubijanje životinje. Rješenjem istog suda optuženom Velić Sabahudinu određen je privremeni prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi, u trajanju od šest mjeseci – potvrdila nam je glasnogovornica Suda Ena Šahinović.

Zločin šokirao istražitelje

Velić će odlukom Suda, iz KPZ-a Luke, biti prebačen u Specijalnu bolnicu za psihijatriju Sokolac.

Monstruozni zločin koji je šokirao BiH, ali i regiju, otkriven je 14. septembra prošle godine u zaseoku Velići u općini Bosanska Krupa, gdje je Velić, prema vlastitom priznanju, ubio svoju majku Nasihu, potom je iskasapio i jeo dijelove njenog tijela. Tijelo je nakon ubistva najprije zakopao, a potom ponovo otkopao i rasparčao, zatim spalio, a onda ponovo zakopao na nekoliko lokacija u blizini porodične kuće, piše Faktor.

Velić je uhapšen u Sarajevu, nakon što se autom dovezao iz Bosanske Krupe i pozvao sarajevsku policiju kojoj je priznao šta je uradio.

U međuvremenu je policiji u Unsko-sanskom kantonu njegov brat I. V., koji živi u inostranstvu, kazao da mu je brat u telefonskom razgovoru rekao da je njihovu majku ubio sjekirom.

Policija je odmah otišla do njihove kuće, ali nikog nije zatekla, da bi ih u međuvremenu iz Sarajeva obavijestili o hapšenju Velića i onome što je on ispričao sarajevskim istražiteljima.

Nakon što je prevezen u Bosansku krajinu i predat pripadniima MUP-a USK, Velić je šokiranim policajcima ponovo ispričao štaje uradio. Policija je Velića odvela do kuće kako bi pokazao lokacije na kojima je zakopao dijelove tijela. Međutim, nije se mogao sjetiti ni tačne lokacije. ali ni tačnog vremena kada je usmrtio majku. Teren oko kuće prekopan je bagerom i ubrzo su pronađeni dijelovi tijela nesretne žene. Od mučnog prizora na mjestu događaja jednom od istražitelja je i pozlilo.

Sutradan je po nalogu tužioca rađena obdukcija, kojom je utvrđeno da je smrt nastupila pet do sedam dana ranije.

Vještačenje pokazalo psihičku bolest

Velić je sproveden na saslušanje u Tužilaštvo, gdje je još jednom priznao izvršenje djela. Upitan zašto je to uradio, Velić je rako tužiocu da su mu sve “naredili džini”.

Nakon saslušanja, nadležnom sudu je predloženo da mu odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kao i bojazni da bi njegovo puštanje na slobodu dovelo do uznemirenja javnosti.

Timskim psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je postojanje psihičke bolesti.

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je 10. decembra optužnicu Tužilaštva USK Bihać kojom mu je na teret stavljeno da je “neutvrđenog dana u prvoj polovini septembra 2018. godine, u dvorištu svoje porodične kuće koja se nalazi u zaseoku Velići, mjesto Mahmić Selo, općina Bosanske Krupa, ne mogavši shvatiti značaj svog djela i upravljati svojim postupcima uslijed duševne bolesti psihotičnog karaktera iz shizofrenog spektra, na podmukao način usmrtio svoju majku, uništio dijelove tijela svoje majke i oskrnavio njene organe, te da je ubio svog psa”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments