Sabina Ćudić obmanjuje javnost: “Iako kotira loše, BiH ipak nema najveću stopu korupcije po svim parametrima”

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke i zastupnica u Parlamentu Federacije BiH, gostovala je 19. aprila 2021. godine u emisiji “Polis” na TVSA, gdje je, između ostalog, ustvrdila da je Bosna i Hercegovina zemlja “koja ima najveću stopu korupcije po svim parametrima”.

Ističući da niti jedna “osoba u BiH nije trajno uništila svoju političku karijeru kriminalnim djelovanjem”, Ćudić je ustvrdila da je Bosna i Hercegovina zemlja “koja ima najveću stopu korupcije po svim parametrima, Transparency Internationala i raznoraznih organizacija koje se bave mjerenjem toga.”

Nijedna osoba u BiH nije trajno uništila svoju političku karijeru kriminalnim djelovanjem. Zar to nije fascinantno u zemlji koja ima najveću stopu korupcije po svim parametrima, Transparency Internationala, dakle, i raznoraznih organizacija koje se bave mjerenjem toga, istovremeno nema političara koji je kao rezultat dokaza o koruptivnom djelovanju trajno na neki način odstranjen iz politike.

Sabina Ćudić, 19. 4. 2021.

U kontekstu spomenute izjave, Istinomjer podsjeća i da je 9. aprila 2021. godine slična tvrdnja potpredsjednika SDP-a BiH Vojina Mijatovića ocijenjena kao neistinita u analizi “BiH nema najveći stepen korupcije u Evropi”.

Istinomjer je uvidom u Indeks percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Transparency Internationala za 2020. godinu, koji je objavljen 28. 1. 2021. godine ustvrdio na kojem se mjestu nalazi Bosna i Hercegovina kada je u pitanju ovaj indeks.

Podsjećamo, Indeks analizira percepciju korupcije u javnom sektoru te pozicionira 180 zemalja na osnovu 13 nezavisnih studija i anketa stručnjaka i poslovnih subjekata, a koristi skalu od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najveći mogući stepen korupcije, dok 100 predstavlja potpuno odsustvo korupcije.

Prema rezultatima CPI-a za 2020. godinu, Bosna i Hercegovina se nalazi na 111. mjestu od 180 država, sa ocjenom 35, što je i najlošija ocjena od 2012. godine, kada je BiH bila rangirana na 72. mjestu sa ocjenom 42. Zajedno sa Sjevernom Makedonijom, koja također ima ocjenu 35, BiH je najlošije pozicionirana u regionu Zpadnog Balkana, a unutar 69 svjetskih zemalja, koje po stanju korupcije kotiraju lošije od BiH, nalaze se i tri evropske, a to su Moldavija na 115, Ukrajina na 117, te Rusija na 129. mjestu.

Izvor: TI

Iako kotira bolje od nekoliko evropskih i svjetskih zemalja, ipak treba istaći da je BiH među zemljama u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava, što je svakako zabrinjavajuće.

Pored Indeksa percepcije korupcije Transparency Internationala, moguće je pronaći i i izvještaj kompanije Global Risk Profile (GPI) o svjetskom indeksu korupcije za 2020. godinu. U spomenutom izvještaju se na rang-listi evropskih zemalja o stanju korupcije iza BiH, koja je na 113. mjestu od 198 obuhvaćenih država i teritorija, nalaze Moldavija, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina i Albanija te spada u zemlje sa srednjom procjenom rizika.

Iako se BiH, zajedno sa Sjevernom Makedonijom, u regiji Zpadnog Balkana, prema rezultatima CPI-a, nalazi na posljednjem mjestu, iz navedenog je jasno da nekoliko evropskih i niz svjetskih zemalja kotiraju lošije od Bosne i Hercegovine kada je u pitanju korupcija, a s obzirom na činjenicu da nije precizirala na koje područje tačno misli kada je ustvrdila da je BiH “zemlja koja ima najveću stopu korupcije po svim parametrima”, Istinomjer će spomenutu tvrdnju Sabine Ćudić ocijeniti neutemeljenom piše Istinomjer.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79