Sabina Ćudić se pohvalila da je “neformalno” doprinijela presudi Evropskog suda za ljudska prava

Šta znači to što je ona „raspravljala u okviru neformalnih susreta u Vijeću Evrope“ o presudi po apelaciji upućenoj evropskom sudu? Ne znači, naravno, ništa, osim što ostavlja sumnju da članica delegacije BiH u Vijeću Evrope ne poznaje elementarne principe i mehanizme na kojim funkcionira Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Narodnu mudrost koja kaže da uspjeh ima hiljadu majki, dok je neuspjeh siroče, potvrđuju reakcije koje su u javnom prostoru uslijedile nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu po apelaciji Slavena Kovačevića. U medijima i društvenim mrežama prodefilovala je, utrkujući se, čitava vojska političara, stranačkih lidera, analitičara, patriota opće prakse… koji su željeli da se malo i oni ogrebu i uvrste među zaslužne za ovu “istorijsku presudu” piše Slobodna-Bosna

Među takve se sa malim oklijevanje svrstala i Sabina Ćudić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH i članica delegacije Parlamenta BiH u Vijeću Evrope.

“Zadovoljna(?!) smo zbog presude o kojoj sam raspravljala u okviru neformalnih susreta u Vijeću Evrope kao članica delegacije BiH”, napisala je Sabina Ćudić na službenoj stranici Naše stranke.

Šta znači to što je ona „raspravljala u okviru neformalnih susreta u Vijeću Evrope“ o presudi po apelaciji upućenoj evropskom sudu? Ne znači, naravno, ništa, osim što ostavlja sumnju da članica delegacije BiH u Vijeću Evrope ne poznaje elementarne principe i mehanizme na kojim funkcionira Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Vijeće Evrope jeste osnivač Evropskog suda za ljudska prava, međutim, ni na koji način ne može utjecati na njegov rad i presude.

Raspravljati „neformalno“, ili “formalno” u Vijeću Evrope o nekoj presudi, pa i ovoj u predmetu “Slaven Kovačević” podjednako je relevantno kao, recimo, raspravljati u Predstavničkom domu Parlamenta BiH o presudi Suda Bosne i Hercegovine o presudi, recimo u predmetu “Respiratori”!

Sabina Ćudić koja je u posljednjih 15-ak godina postala nepromjenjiva konstanta i siva eminenciju Naše stranke, “neformalno” postavlja i smjenjuje rukovodstva, iz sjene kreira najvažnije odluke, pogotovo one kadrovske, na “međunarodnom planu”, na (njenu) žalost, nema ni izbliza toliki utjecaj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79