Sabor Islamske zajednice potvrdio: Dobili smo novog sarajevskog i slovenačkog muftiju!

U Sarajevu je danas održana šesta redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, najvišeg zakonodavnog organa Islamske zajednice.

Budući da su nakon izbora aktuelnog sastava Sabora dvojica sabornika u međuvremenu preminula, na današnjoj sjednici su izabrana dva nova člana, koji su odmah potom položili i zakletvu pred predsjednikom i prisutnim sabornicima.

Sabor je danas prihvatio i prijedlog Reisu-l-uleme za razrješenje dvojice muftija – sarajevskog i slovenačkog, saopćila je Mina.

Dosadašnji sarajevski muftija, prof. dr. Enes Ljevaković još ranije je izabran za zamjenika Reisu-l-uleme, dok je dosadašnji slovenački muftija prof. dr. Nedžad Grabus, preimenovan za novog sarajevskog muftiju.

Sabor je, također, prihvatio prijedlog Reisu-l-uleme da se za novog slovenačkog muftiju imenuje mr. Nevzet Porić.

Na sjednici su razmatrani i usvojeni izvještaji o radu organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu: Izvještaj Reisu-l-uleme, Izvještaj Vijeća muftija i Izvještaj Rijaseta Islamske zajednice. Razmatran je i usvojen i Finansijski izvještaj organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

– Uvažavajući činjenicu epidemije korona virusa koja je bila u prošloj godini i koja je još uvijek oko nas, Rijaset je ostvario i određene uštede sredstava u budžetu, te je danas ponudio prijedlog utroška tih sredstava koja su prenešena u ovu godinu – izjavio je predsjednik Sabora Safet Softić.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravila o ustanovama Islamske zajednice.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79