“Sad će svi lopovi moći ući u Hrvatsku bez granične kontrole”

Sadržaj pisma nije otkrio, ali je natuknuo da se odnosi na hrvatski zahtjev da sudjeluje u misiji Althea u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak je rekao da se EU nedopustivo odnosi prema Hrvatskoj, navevši kao primjer “bezobrazno i skandalozno pismo” šefa evropske diplomacije Josepa Borella hrvatskom ministru Gordanu Grliću Radmanu.

Sadržaj pisma nije otkrio, ali je natuknuo da se odnosi na hrvatski zahtjev da sudjeluje u misiji Althea u BiH.

Milanović je kazao kako nije htio ranije govoriti o tome kako ne bi ugrozio hrvatski ulazak u šengen s kojim je “završena hrvatska povijest” jer će “svi lopovi moći ući u Hrvatsku bez nadzora, bez granične kontrole”.

U novoj epizodi Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell poslao je “skandalozan, bezobrazan, lažljiv, manipulativan, netočan” odgovor Grliću Radmanu, kaže Milanović.

On je ustvrdio da Borrell, koji “histerizira” i “prijeti” okolo, u svom pismu “izmišlja” rezolucije Vijeća sigurnosti i odluke Evropskih vijeća kako Hrvatska ne bi sudjelovala u Althei.

U misiji Althea sudjeluje više od hilkjadu vojnika iz dvadesetak zemalja, no ne i Hrvatska čijem se sudjelovanju protive političari u BiH i pojedine evropske zemlje.

Milanović, koji se nedavno vratio iz posjeta Čileu, rekao je da čak i ta zemlja sudjeluje u misiji te ima pet vojnika u Bugojnu.

Predsjednik Hrvatske je zatražio da Grlić Radman objavi Borrellov odgovor na pismo jer ono nije tajno, najavivši da će u protivnom to učiniti on.

“Tretira nas se kao obične, jadne luzere”, izjavio je Milanović.

Hrvatski predsjednik u svojoj se izjavi dotaknuo i hapšenja potpredsjednice Evropskog parlamenta Eve Kaili, “nekakve Grkinje, relativno antipatične, ali ne zato što je Grkinja”, upitavši zašto je ona uhapšena, ko je to učinio i s kojim pravom.

“To je fašizam čisti”, smatra Milanović.

Kaili je uhapšena u sklopu istrage belgijskog javnog tužitelja koja uključuje navodnu kriminalnu organizaciju, pokušaj trgovanja utjecajem jedne zaljevske države te navode o korupciji i pranju novca. Mediji pišu kako je riječ o Kataru.

Milanović je zatražio “jasna objašnjenja” za koga je ona lobirala pa naglasio da to radi velik broj zastupnika te da je i dio hrvatskih “sjedio po nadzornim odborima”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79