Sad je definitivno jasno: Većina se raspala…

Ostavka Fahrudina Radončića na mjesto ministra sigurnosti BiH samo je vrh koalicionog ledenog brijega koji se nazirao već mjesecima unatrag.

Radončić je i sam rekao da je razlog povlačenja stanje u koaliciji koja ne može da osigura harmoniziran odnos unutar Vijeća ministara, ali i “različit pogled na pristup prema migrantskoj krizi”. Radončić ima različit pogled u odnosu na Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Biseru Turković, ministricu vanjskih poslova BiH. Oboje iz SDA.

No, da koalicija više ne postoji bilo je jasno vidljivo i jučer, piše Raport. 12 sati su zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH raspravljali o javnim nabavkama tokom pandemije i aferi “Respiratori” koja potresa cijelu državu, a u sklopu koje je lišen slobode i premijer Fadil Novalić, zajedno sa suspendiranim direktorom FUCZ Fahrudinom Solakom i Fikretom Hodžićem, vlasnikom firme “Srebrena malina”.

Skoro sve stranke kritizirale su vlast za loše upravljanje tokom korona-krize, neregularnosti u javnim nabavkama medicinske opreme i sredstava. Rezultat toga bila su 42 zaključka.

Jedan od tih zaključaka posebno je privukao pažnju, a radi se o onom koji su potpisali Klubovi SDP-a, Naše stranke, PDA i Nezavisnog bloka. Ali i SBB, a bio ga je spreman podržati i DF.

U zaključku se tražilo da Vlada FBiH na čelu s premijerom Novalićem hitno dostavi ostavke zbog katastrofalnog vođenja vlasti.

Iako na kraju nije usvojen, glasanje za ovaj zaključak pokazalo je pravo stanje unutar Parlamenta ali i vladajuće koalicije.

Naime, zaključak je na glasanju imao 40 glasova “za”, 29 “protiv” i 10 “suzdržanih”.

Dakle, većina zastupnika želi ostavke Novalića i ostalih članova Vlade FBiH. Među njima su i DF i SBB koji formalno čine koaliciju sa SDA i HDZ-om koji su jedini bili protiv.

Sad je jasno da ni SDA ali ni opozicija nema većinu da provede ili usvoji bilo kakvu odluku. To je konstatirao i zastupnik SDP-a Irfan Čengić nakon sjednice.

U suštini, u koaliciji su dakle ostale samo dvije stranke SDA i HDZ.

DF je već ranije postao “klimav”, i to nakon što su Novalić i Vlada FBiH odbili prihvatiti amandmane ove stranke na Koronazakon, što im, očigledno nije oprošteno.

Sve ovo vjerovatno će se odraziti i na situaciju u Parlamentu BiH.

Da li će doći do zvaničnog razlaza još je rano reći. Ali sudeći prema trenutnom stanju, do izbora možemo očekivati slične situacije, a samim tim i manje efektivnosti vladajućih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79