SAD na koljenima: Više oboljelih nego u Italiji i Kini, žarište je New York

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u posljednja 24 sata zabilježena su 13.732 slučaja zaraze koronavirusom, najviše u jednom danu. Broj zaraženih mogao bi biti veći jer neke savezne države još uvijek nisu prijavile sve slučajeve.

Ukupno je u SAD-u oboljelo 82.179 osoba, više ljudi nego u Italiji i u Kini. Žarište epidemije ostaje New York, gdje je u posljednja 24 sata naglo je povećan broj zaraženih osoba, kao i smrtnih slučajeva.

Prema posljednjima podacima, u New Yorku je registrovano više od 37.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Andrew Cuomo, guverner države New York, istakao je da je broj preminulih od posljedica zaraze koronavirusom povećan za 100 u jednom danu, te sada iznosi 385 smrtnih slučajeva.

“Situacija se svaki dan dodatno pogoršava. To je ono s čime se sada suočavamo”,  kazao je Cuomo.

Napomenuo je također da će koronavirus ostaviti dramatične posljedice i na ekonomiju ove američke savezne države, napominjući da država gubi prihode do 15 milijardi dolara zbog zatvaranja kompanija i otpuštanja radnika.

Od četvrtka je više od 5.300 zaraženih hospitalizirano u cijeloj državi, što je 40 posto više nego dan ranije, dok je gotovo 1.300 pacijenata na intenzivnoj njezi, što je povećanje za 45 posto.

Zvaničnici New Yorka pozivaju ljude koji su se zaputili prema vikendicama radi samoizolacije da tamo ostanu 14 dana kako bi izbjegli širenje koronavirusa.

Više od 200 medicinskog osoblja iz Kentuckyja upućeno je u četvrtak u saveznu državu New York radi pružanja pomoći medicinskim ustanovama koje danonoćno vode borbu protiv koronavirusa.

Američka vojska je također izdala naredbu da osoblje vojnih bolnica iz Colorada i Texasa bude raspoređeno u New Yorku i Washingtonu, prenosi RadioSarajevo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79