SAD neće posmatrati sa strane kako vrh RS nastoji da razbije BiH

Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfried izjavila je da je tokom svoje posjete BiH da “ne postoji ni pravni, ni tehnički ni politički razlog” za odlaganje izbora u BiH, te da to pravo mora biti osigurano građanima. Također je podcrtala da SAD ne žele ukinuti entitet Republiku Srpsku, ali i da “SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo Republike Srpske nastoji da razbije državu”.

Donfried je navela da se danas sastala sa liderima u oblasti politike, odbrane i građanskog društva kako bi razgovarali o načinima na koje bi se SAD mogle uključiti u rješavanje problema s kojima se zemlja suočava.

Schmidt sa Donfreid: BiH mora profunkcionisati i osloboditi se međunarodne supervizije

“Stekla sam jasnu predstavu o težini problema i shvatam zašto mnogi smatraju da je ovo najteži period od kraja rata”, izjavila je Donfried.

Navela je da je istakla podršku SAD Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnom karakteru.

“SAD žele da BiH bude funkcionalna, efikasna i odgovorna država u kojoj lideri svih stranaka djeluju časno i pošteno. Također želimo i da entiteti unutar BiH budu funkcionalni, efikasni i odgovorni i da građanima omoguće demokratsku i prosperitetnu budućnost. To znači da se BiH mora ponovo fokusirati na vraćanje funkcionalnosti državnim institucijama i na reforme koje su potrebne kako bi zemlja napredovala na svom evroatlantskom putu”, izjavila je Donfried.

Rekla je da je tokom sastanaka danas istakla da su “bojkotovanje, blokade i pokušaji podrivanja države destabilizirajući i opasni i da s time treba prestati”.

“SAD ne nastoje ukinuti Republiku Srpsku, ali SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo Republike Srpske nastoji da razbije državu”, podcrtala je.

Istakla je da lideri na svim nivoima vlasti imaju odgovornost da u vlasti osiguraju “inkluzivnost uz poštovanje svih građana BiH” te da rade zajedno kako bi “podržali reforme i investicije od kojih će svi imati koristi”.

“Sjedinjene Države će i dalje pozivati na odgovornost sve lidere po pitanjima korupcije ili destabilizirajućeg djelovanja koje predstavlja prijetnju stabilnosti ove zemlje i njenoj evroatlantskoj budućnosti”, rekla je Donfried.

Ona je također izjavila da je razgovarala sa zvaničnicima u BiH o “ničim izazvanoj agresiji Rusije na Ukrajinu”.

“SAD cijene činjenicu da su se zemlje Zapadnog Balkana, uključujući BiH, pridružile demokratijama širom svijeta u osudi brutalnog ruskog rata protiv Ukrajine. Ova ničim izazvana agresija protiv jedne suverene zemlje pokazala je koliko je hitrno da djelujemo kako bi pomogli svim zemljama Zapadnog Balkana da postignu pun napredak u promicanju reformi koje su neophodne da bi se ostvarile njihove težnje ka integrisanju u evroatlantske institucije”, istakla je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79