Sada je jasno zašto se put pacijenta krio od javnosti: KCUS će vas primiti ‘ako nema druge’

Već duže vrijeme na snazi je novi Put pacijenta koji bi trebao uvesti red u zdravstvo u Kantonu Sarajevu. Misteriozni dokument koji su sastavili javnosti nepoznati članovi Komisije još nije viđen pa ni od strane brojnih medicinskih radnika koji bi ga trebali provoditi prenosi Raport.

Ali da je na terenu idalje haos potvrdio je prije nekoliko dana za Raport dr. Edo Selimić, šef Sindikata medicinskih radnika u KS.

Pitanje je sad da li stanje može biti gore?

Prošli Put pacijenta nije mijenjan više od 20 godina. Ljudi su umirali u kolima hitne pomoći koja su ih satima vozala od bolnice do bolnice, od Opće bolnice do KCUS-a.

Raport je došao u posjed dokumenta koji je sastavljen u Ministarstvu zdravstva KS. I čini se da smo bili u pravu: KCUS se definitivno samoizolira od pacijenata.

Krenimo redom.

Kako se navodi u dokumentu Komisija se zvanično zove ovako: Komisija za izradu dokumenta kojim će se definisati način pružanja zdravstvenih usluga od primarnog, sekundarnog do tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u KS.

Sastavio ju je već bivši (odbjegli) ministar zdravstva Rusmir Mesihović Šanko.

Za članove, Šanko je izabrao:

Prof. dr. Aida Pilav, predsjednica
Dr. sci. Muhaned Ahmić, član
Prim. dr. Bosanko Horozić, član
Prim dr Davorka Matković, član
Mr. sci. med. dr. Adem Zalihić, član
Amra Isić, dipl. jur., član.

Pobrojani članovi Komisije

Već na drugoj strani ovog dokumenta postaje jasno da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović uspjela u svojoj nakani. KCUS će se baviti samo tercijarnim nivoom zdravstvene zaštite.

U tom dijelu se navodi da ukoliko pacijentu ne može kompletnu uslugu pružiti primarni nivo, odnosno Dom zdravlja da se on upućuje specijalisti u sekundarnom nivou (Opća bolnica), a samo u “izuzetnim slučajevima” na tercijarni nivo (KCUS).

Članovi Komisije potrudili su se pa i napravili grafički prikaz o tome koliko će ko raditi. Tu se tačno vidi koliko KCUS (neće) raditi.

“Zahtjevi za zdravstvenom zaštitom se zadovoljavaju na različitim nivoima zdravstvene zaštite, te shodno kategorizaciji zahtjeva, obimu i vrsti usluga procjenjuje se da se do 80 posto zahtjeva treba zadovoljiti na nivou primarne zdravstvene zaštite, a do 6 posto na nivou tercijarne zdravstvene zaštite”, navodi se u dokumentu.

Kako to grafički izgleda:

Piramidalni prikaz rasporeda posla: Na vrhu je KCUS s najmanje posla

Timovi porodične medicine trebaju usmjeravati pacijente prema specijalistima na sekundarnog nivou, sa kojima se konsultuju oko pacijenta. Na ovaj, treći – najviši nivo pacijent će ići samo uz refereal specijaliste sa sekundarnog nivoa.

Dalje se navodi:

“Specijalističak klinika pri Općoj bolnici u KS treba zadovoljiti potrebe stanovnika KS, zajedno sa specijalističkim službama Domova zdravlja KS i trebaju se izbjeći dupliciranja sa UKCS”.

Dakle, Opća i Domovi zdravlja trebaju preuzeti skoro cijeli posao. Zanimljivo je da se Općoj bolnici nalaže da radi i posao tercijarne zdravstvene zaštite.

“Izuzetno, Opća bolnica, iz stava 1. ovog člana može obavljati i tercijarnu zdravstvenu zaštitu iz djelatnosti za koju je registrovano, ako ispunjava uslove za tercijarnu zdravstvenu zaštitu utvrđene ovim zakonom, kao i propisima donijetim na osnovu ovog zakona, te ako je za obavljanje ove djelatnosti verifikovana od Federalnog ministarstva”.

U nastavku je potvrđeno još jedno pisanje Raporta – da Opća bolnica postaje urgentni centar 24 sata 7 dana u sedmici.

“Prijem oboljenja/stanja za sekundarni nivo vrši se u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, svaki dan, 24 sata i potrebno je da Urgentna jedinica djeluje svaki dan, 24 sata”.

Međutim, ovdje se definira i još jedan slučaj, koji bi mogao biti problematičan:

“Ukoliko se u toku noćne dežure primi pacijent, neophodna je potpuna obrada pacijenta, do jutarnjeg konzilija, kada se, ako je potrebno, pravi upućivanje pacijenata prema tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, ali samo uz odgovarajući referal”.

DIo koji se odnosi na zadržavanje pacijenta

To znači da ukoliko pacijent navečer dođe do Opće bolnice i tamo ne postoje resursi, ljekari ga ne mogu premjestiti u KCUS, već moraju čekati jutarnji konzilij!?

Potom ide lista poslova koje obavlja Opća bolnica:

Poslovi koje obavlja Opća bolnica
Poslovi koje obavlja Opća bolnica
Poslovi koje obavlja Opća bolnica
Poslovi koje obavlja Opća bolnica
Poslovi koje obavlja Opća bolnica
Poslovi koje obavlja Opća bolnica
Poslovi koje obavlja Opća bolnica
Poslovi koje obavlja Opća bolnica
Poslovi koje obavlja Opća bolnica

Ovo će raditi KCUS:

Poslovi koje će KCUS raditi
Poslovi koje će KCUS raditi
Poslovi koje će KCUS raditi
Poslovi koje će KCUS raditi

Napravljen je i grafički prikaz Puta pacijenta. Sve uputnice iz Domova zdravlja idu ka Općoj bolnici, koja obrađuje 80 posto zahtjeva. Bit će zanimljivo pratiti da li će KCUS-u biti uplaćivana ista milionska svota novca kao do sada?

Grafički prikaz puta pacijenta
Grafički prikaz puta pacijenta

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79