Sadaka SAD-a: Uskoro 500.000 doza Pfizera se šalje za Bosnu i Hercegovinu

U Bosnu i Hercegovinu bi u narednih mjesec dana trebalo da stigne 500.000 doza vakcina Pfizer, što je donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo civilnih poslova naše zemlje nakon današnjeg sastanka u Ambasadi SAD-a.

Iz Kabineta su pojasnili da predstavnici BiH rade na tome da donacija stigne u jednoj alokaciji, odnosno da sve doze vakcine budu dopremljene odjednom, a ne parcijalno. Vakcine će stići u jednoj isporuci.

Podsjetimo, američka administracija objavila je spisak za distribuciju 55 miliona, od ukupno 80 miliona doza vakcina za koje se predsjednik Joe Biden obvezao dodijeliti drugim zemljama. Cilj je globalno okončanje pandemije, a na spisku za donaciju je i BiH.

“Dok se nastavljamo boriti protiv pandemije Covid-19 kod kuće i radimo na zaustavljanju pandemije širom svijeta, predsjednik Biden obećao je da će Sjedinjene Države dati vakcine za svijet. Dio tog plana je doniranje vakcina iz naše domaće zalihe, a predsjednik je obećao 80 miliona doza koje će biti dodijeljene do kraja juna. Ranije ovog mjeseca Uprava je objavila plan za prvih 25 miliona doza koje smo započeli s isporukom, a današnja najava upotpunjava listu za preostalih 55 miliona doza. Za sve ove doze treba dati prioritet onima koji su u riziku, poput zdravstvenih radnika, na osnovu nacionalnih planova vakcina”, saopćeno je prije dva dana iz Bijele kuće.

Pored podjele doza iz vlastite zalihe vakcina, administracija Joea Bidena i Kamale Harris također se zalaže za saradnju s američkim proizvođačima kako bi proizveli više vakcina za dijeljenje sa svijetom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79